<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213768" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 500 млади б...

Австрия запазва позицията си за приемането на България и Румъния по суша в Шенген

13 Януари 2024
0 149

Австрия запазва позицията си за приемането на България и Румъния по суша в Шенген. Страната е твърдо против, става ясно от интервю на австрийският външен министър Герхард Карнер пред местния ежедневник “Die Presse”.

Двете държави станаха част от Шенген по въздух и вода, но дата за присъденияване по суша не беше дадена. Това стана след като Европейският съюз упражни силен натиск върху Австрия, за да вдигне ветото си. Виена е против приемането на двете страни. Мотивът ѝ е големият наплив от мигранти. Австрия постави редица неизпълними условия, за да бъдат приети България и Румъния и по суша в Шенген.

Ето кога България ще влезе в Шенген

Австрия запазва позицията си за приемането на България и Румъния по суша в Шенген

Австрия ни поставя конкретно условие за Шенген, но пак няма да ни пусне

С Румъния и България “направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. И трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка”, посочи външният министър.

“Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в посока на Румъния и България”, заяви Карнер. Въпреки това, той е категоричен, че Австрия няма да вдигне ветото си, “докато Европейската комисия не гарантира, че цялостната система за защита на границите на ЕС работи”.

Австрия запазва позицията си за приемането на България и Румъния по суша в Шенген

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции