<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213803" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За един ден в ...

Млад мъж получи шанс за живот с първа по рода си сърдечна операция у нас (видео)

14 Януари 2024
0 491

Млад мъж получи шанс за живот с първа по рода си сърдечна операция у нас, разказва bTV. Мартин постъпва в УМБАЛ „Св. Екатерина“ с крайна форма на сърдечна недостатъчност.

„Това означава, че вместо нормално да изхвърли 5-8 литра кръв за минута, сърцето изхвърля едва 2 литра кръв за минута“, обяснява директорът на болницата проф. Димитър Петков.

Лекари имплантираха безжичен пейсмейкър директно в сърцето на пациент (видео)

Заради тежкото състояние на пациента, лекарите спешно взимат решение да му поставят изкуствено сърце двустранно (от дясната и от лявата страна). Операцията, извършена във вторник, продължила повече от 6 часа.

„Наложи се за първи път да поставим две устройства на един пациент. Така че това е първият пациент с две изкуствени сърца – едно за лява камера, а другото за дясна камера. Устройствата са напълно имплантирани в гръдния кош, излизат само два кабела, които отиват към компютъра, който захранва цялото това устройство“, обяснява проф. Петков.

Български медици успешно имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж

Синхронизацията между двете устройства е едно от изпитанията пред медиците в този момент.

Млад мъж получи шанс за живот с първа по рода си сърдечна операция у нас (видео)

„Обичайно, практиката тук – в болницата, е да поставяме предимно ляво устройство за подпомагане на кръвообращението, а сега е поставено и дясно. Това означава, че кръвта се подава и допълнително към белия дроб“, пояснява доц. Филип Абединов, анестезиолог в болницата.

Мартин е в реанимация и вече е в листата на чакащите трансплантация. Директорът на болницата споделя, че в заведението има още пациенти, които чакат за сърдечна трансплантация. За съжаление обаче няма донори.

Българин живее с изкуствено сърце с изтекъл срок на годност (видео)

„В момента ние успяваме да ги спасим като поставим този вид устройства“, коментира проф. Петков.

По думите на доц. Абединов спасяването на човешкия живот е екипна работа. Невероятно е чувството “да можем да имитираме природата, тя да ни позволи да удължим живота на определени хора“, споделя той.

Младият мъж вече се подобрява и мечтае скоро да се върне при близките си.

Млад мъж получи шанс за живот с първа по рода си сърдечна операция у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции