<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213811" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сигналите за ...

Румъния съди сина на бивш български министър за измама с евросредства

14 Януари 2024
0 1086

Румъния съди сина на бивш български министър за измама с евросредства. Случаят е от 2019 г., но апелативният съд в Букурещ сега дава ход на делото, уточнява БТА.

Обвиняемият е Иван Танев – син на бившия министър на земеделието Георги Танев. На съд с него отива и Сорин Адриан Газдак, който пък е зет на бившия румънски сенатор Чезар Магуряну. Двамата са обвинени за измама с европейски средства за 45 млн. евро.

Задържаха двама професори по подозрение в измами със земеделска земя

Случаят е по изпълнението на Годишния план за разпределяне на храни за хора в неравностойно положение, финансиран с европейски средства. Агенцията за разплащания и интервенция в земеделието в Румъния сключва с българска фирма два договора за закупуване на бяло пшенично брашно и слънчогледово олио.

Румъния съди сина на бивш български министър за измама с евросредства

Договорите са сключени след процедури за възлагане чрез открити търгове с подаване на онлайн оферти.

Българската фирма се задължава да достави 36 250 тона бяло пшенично брашно, пакетирано в разфасовки по 1 кг и над 17 млн. литра слънчогледово олио, бутилирано в бутилки от 1 л. Вместо това тя доставя само по 30% от договорените количества.

Замесиха здравния директор на Община Велико Търново във финансови измами

Сумата от почти 19 млн. евро, която фирмата получава предварително по силата на двата договора, се озовава в сметки на офшорни компании в Кипър.

Румънските медии съобщават неофициално

“От представените по делото доказателствени материали става ясно, че подсъдимите български граждани Иван Георгиев Танев и Мила Иво Георгиева всъщност са координирали фирмата Viem Corporation Food, в която де юре управител е бил човек със скромен социален статус на име Милорадов. Последният не е знаел за участието на фирмата в разследваните по случая престъпни деяния. Компанията е създадена на името на това физическо лице, за да може при проблеми във фирмата да не се търси отговорност от същинските ѝ координатори”. Това пишат румнъски медии.

Бащата Георги Танев е бивш министър на земеделието в правителството на Любен Беров. Заедно с финансиста Емил Хърсев също са били осъждани. Делото беше за потенциална безстопанственост и щети за 7 млн. долара от продажбата на американска царевица на фуражни заводи. Българският съд не установи такива нарушения и двамата бяха оправдани през 2004 г.

Румъния съди сина на бивш български министър за измама с евросредства

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции