<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=213868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евросредства...

Гимназисти се състезават за европейска награда с филм за разрухата на културното ни наследство (видео)

15 Януари 2024
0 152

Гимназисти от природоматематическата гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък се състезават за европейската награда ImagineEU с филм за разрухата на културното ни наследство.

Единайсетокласниците Кристиан Петров, Тома Тасев и Борис Илиев, са сред 388-те участници от държавите членки на ЕС. Те са създали кратък видеоклип, в които представят Папазовата къща в Казанлък. Гимназистите обясняват какво според тях трябва да се промени за част от сградите, изиграли важна роля в нашата история и как може да стане това. Участниците трябва да съберат гласове за идеите си до 28 януари. След това 10-те от тях с най-много гласове ще бъдат оценени от жури.

„Предлагане на мерки за възстановяване и популяризиране на сградите с историческа значимост. Този проблем е изключително актуален днес, когато можем да видим, че голяма част от сградите, изиграли важна роля в нашата история, биват мишена на вандалски актове или се рушат, застрашавайки живота на преминаващите в близост. С клипа представихме Папазовата къща в Казанлък и текстилната фабрика в Карлово, дарена на града от Евлоги и Христо Георгиеви. Ако идеята прерасне в закон, ще бъдат обхванати всички ценни стари здания в Европейския съюз“, отбеляза Кристиан Петров.

Гимназисти се състезават за европейска награда с филм за разрухата на културното ни наследство (видео)

Всички можем да подкрепим младежите в конкурса като гласуваме за техния проект тук.

Пожелаваме им много успех както в конкурса, така и занапред! Поздравяваме ги за страхотната идея да покажат отношение към културното наследство на България! И по-важното – за гражданската позиция, толкова рядко изразявана от повечето млади хора!

А ако и вие попаднете на вдъхновяващи истории за подобни инициативи, пишете ни на gospodari.com.

Гимназисти се състезават за европейска награда с филм за разрухата на културното ни наследство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции