<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214120" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: В Пловдив про...

На мястото на Альоша в Пловдив преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган (видео)

17 Януари 2024
0 326

На мястото на Альоша в Пловдив преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган, разкрива bTV.

Оказва се, че 11-метровата гранитна статуя на съветския воин Альоша на пловдивския хълм Бунарджика, която разбуни духовете “за” и “против” премахването ѝ, има интересна антична предистория. На мястото преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган.

За това съдим от монети, сечени във Филипопол по времето на императорите Гета и Септимий Север, както и от каменен постамент с надпис, оцелял до средата на 19-и век. В подножието на голия Херакъл имало и храм на богинята Деметра.

На мястото на Альоша в Пловдив преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган (видео)
Източник: bTV

Статуя и храм е имало. Като това е доказано, както от писмени, така и от арехологиочески сведения. Стауята на Херакъл я има на монетите. Той държи боздуган в едната ръка, а в другата ръка – лъвска кожа, с всичките ѝ атрибути, гол.”, коментира историкът Владимир Балчев.

На Бунарджика имало извор и оттам минавал акведуктът, който захранвал града с питейна вода. По време на османската власт тепето е било извън града и от него се добивал камък за строежи. Първият паметник на върха е издигнат по инициатива на руската императорска власт.

Той е направен веднага след войната и е всъщност типов паметник “пирамида”. Дълго време в Пловдив след този паметник паметници няма.“, посочва Балчев.

В Пловдив протестират срещу преместването на паметника Альоша (видео)

В годините между двете световни войни в Пловдив се появяват множество паметници. Един от тях е в подножието на Бунарджика – този на Апостола на свободата

Скулпторът е бил доста прозорлив и е познавал спецификите на българското общество. Идеята е била да е в подножието и да е на едно такова странично място, за да не се превърне във форум на нездрави обществени и политически страсти, и по този начин да се оскверни името на Апостола на свободата.“, коментира историкът Видин Сукарев.

Има голям скандал с този паметник, защото искат да го свалят, защото той бил едва ли не комунист. Навил си ръкавите. А Левски нали трябвало да бъде по друг начин.“, казва Владимир Балчев.

След като Бунарджика е залесен и облагороден, се появяват каменни алеи, бюфет и акведукти. През 30-те години мястото е любимо място за разходки. Градската управа пуска в парка дори елени и сърни, които оцеляват до септември 1944 година, когато са изядени от кучетата на съветските “освободители“.

Протест срещу преместването на паметника Альоша се провежда тази сутрин в Пловдив. Той е организиран от общински съветници от БСП. Пред сградата на общинския съвет се събраха десетки хора. Те настояват паметникът да бъде запазен на мястото си.

А доколко подобен монумент трябва да се извисява над втория по големина град и да е в пъти по-голям от паметника на Васил Левски, например, можете да прецените и сами.

На мястото на Альоша в Пловдив преди 2000 години е стоял Херакъл с боздуган (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции