<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Поредният "мъ...

Нискоемисионната зона в София остана на хартия – нарушители има, глоби няма

17 Януари 2024
0 239

Нискоемисионната зона в центъра на София на практика остана на хартия – нарушители има, глоби няма. Между 8000 и 10 000 стари коли влизат в нарушение в центъра на София, но глоби няма, пише Mediapool. От 1 декември 2023 г. районът е определен за нискоемисионна зона. Тя е забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Данните за нарушителите обяви кметът на София Васил Терзиев.

Глобени водачи обаче няма. Причината – автоматичната система за установяване на нарушителите не работи.

Нискоемисионната зона в София остана на хартия – нарушители има, глоби няма

Още в края на ноември от общината обявиха, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а при второ вече ще се налагат и глоби. И това обаче не се случва.

Много е възможно реален контрол да няма до края на февруари, когато ограничението за влизане на стари коли в центъра отпада. То ще бъде въведено отново от 1 декември 2024 г. до края на февруари 2025 г. Според общинските правила догодина зоната трябва да е още по-голяма.

Целта на временната забрана за движение на стари коли в центъра на София е намаляване на замърсяването на въздуха през зимата.

Край на старите и на замърсяващите коли в центъра на София от днес

С несофийски регистрации

Зам.-кметът по екологията Надежда Бобчева уточни пред Mediapool, че повечето нарушители не са със софийска регистрация и затова се предполага, че шофьорите не са запознати с ограничението. На входовете на зоната от началото на декември има знаци, които указват забраната.

Самите нарушители вероятно са по-малко от посочените 8000 – 10 000, тъй като един и същи автомобил влиза по няколко пъти в ограничената за стари коли зона, обясни зам.-кметът.

Контролът не е автоматичен

Тя добави, че в момента контролът се извършва чрез преглед на записите от камерите на входовете на зоната. Идеята първоначално беше да се засичат автоматично стикерите, на които е изписана екокатегорията на автомобила. Те се получават при годишните технически прегледи и се лепят на предното стъкло на автомобила.

Обжалва се поръчката за доставка на софтуер, който да засича стикерите. Затова такава автоматична система за контрол няма. Вероятно няма и да има до края на февруари и така нискоемисионната зона тази година ще остане само на хартия.

Столична община се чуди как да налага глобите за влизане на стари коли в центъра

Нискоемисионната зона в София остана на хартия – нарушители има, глоби няма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции