<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214188" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Известен фут...

Банкнота от 0 евро ще бъде пусната в продажба във Франция

17 Януари 2024
0 902

Банкнота от 0 евро ще бъде пусната в продажба във Франция. През февруари компанията Euro Banknote Memory ще пусне на пазара възпоменателна банкнота за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, съобщава Le Figaro.

Върху банкнотата са отпечатани стари снимки от събитието. Също и плакат, поставен по улиците на Лондон през 1940 г. по заповед на генерал Шарл дьо Гол. Отбелязани са и три ключови дати от Втората световна война. 18 юни 1940 г., датата на призива на Дьо Гол, 6 юни 1944 г., Денят “Д” в Нормандия и 8 май 1945 г., когато е подписано примирието.

Банкнотата от 0 евро е произведена в 3000 екземпляра и съдържа защитните кодове на истинска такава – водни знаци и уникални серийни номера.

Възпоменателната банкнота ще бъде пусната в продажба на 11 февруари и ще струва 3 евро.

Ето кой ще се подпише върху българската евробанкнота

Историята на нулевото евро

Идеята за нулевото евро, което може да се използва като сувенир в туристическата индустрия, хрумва на френския предприемач и рекламен специалист Ричард Файл. През 2015 година той пуска първите такива банкноти, на които са изобразени забележителности във Франция, разказва money.bg. Концепцията му за нулева валута, която да се използва като сувенир, постига голям успех. Само няколко седмици след излизането на първите такива той печели интереса и на други европейски държави.

В интервю за специализираната онлайн платформа Numismac News Файл разказва, че през 2017 година са отпечатани първите такива банкноти извън Франция – с изображенията на туристически забележителности в Португалия и в Испания. По-късно такива правят още в Италия, Белгия, Франция и в още други държави. 

Банкнота от 0 евро ще бъде пусната в продажба във Франция
Снимка: iStock

Страната, в която бизнесът с нулевото евро се разраства най-бързо, е Германия. Според Файл това се дължи на големия интерес на местния туристически бранш към тях. Също и на склонността на германските жители да колекционират банкноти. 

Колекционерите могат да се сдобият и онлайн с тях, става ясно от платформата BanknoteWorld. Там някои от вече пуснатите такива банкноти могат да бъдат купени на цени между 2 долара и 5 долара, а по-специалните издания, които включват повече от един символ на дадена държава, са по-скъпи.

Банкнота от 0 евро ще бъде пусната в продажба във Франция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции