<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214292" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румънците пъ...

Денков в интервю за американската CNBC: Украйна се бие за цяла Европа (видео)

18 Януари 2024
0 418

Денков в интервю за американската CNBC: Украйна се бие за цяла Европа. Българският премиер беше гост в студиото на телевизионния канал в Давос, където участва в годишната среща на Световния икономически форум.

“Украйна не се бие само за своята територия и страна, но и за цяла Европа”, заяви Николай Денков.

“Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни, всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна. Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение”, уверен е той.

Евродепутати обявиха, че ще съдят ЕК заради размразената помощ за Унгария

Денков в интервю за американската CNBC: Украйна се бие за цяла Европа (видео)
Снимка: Скрийншот, CNBC

Американският водещ попита премиера ни какво послание би отправил към Виктор Орбан. “Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, голяма общност, която се грижи за хората, и затова е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо”, отговори Денков.

Според Урсула Фон дер Лайен Украйна се нуждае от “предвидимо финансиране”, за да спечели войната

По думите му Унгария трябва да бъде “част от решението, а не част от проблема”. Относно това как ЕС ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, Николай Денков посочи, че “най-значими са аргументите на логиката”.

Съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство, посочи премиерът. Той смята, че Балканите са “една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там”.

По въпроса за дезинформацията, Денков е категоричен, че най-добрият начин политиците да се преборям с нея, е да показват добри резултати на гражданите си. “Ако се грижиш за хората, те ще ти вярват”, заяви премиерът. Той добави, че част от неговата стратегия е именно това – да покаже на хората, че работи за тях и за тяхното икономическо развитие.

Видео: CNBC

Денков в интервю за американската CNBC: Украйна се бие за цяла Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции