<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214567" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Един от напад...

Ето коя е болницата с първата лицензирана хеликоптерна площадка

22 Януари 2024
0 324

Ето коя е болницата с първата лицензирана хеликоптерна площадка – столичната УМБАЛ “Света Анна”. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков връчи на изпълнителния директор на болницата д-р Славчо Близнаков документите за регистрация, предаде NOVA.

Хеликоптерната площадка на “Света Анна” беше открита още през 2016 г., но не се използва и не беше официално сертифицирана.

“Вече сме част от една цялостна национална система за оказване на спешна помощ по въздуха. Това е огромен напредък в спешната помощ” , каза д-р Близнаков. По думите му цялата болница е обучена за действие в спешни ситуации. Както и на ден приема около 30 спешни случаи с линейки.

Транспортният министър не спази обещанието си за медицинския хеликоптер

Площадки има, но медицински хеликоптер още няма. Гвоздейков потвърди, че до края на месеца се очаква първият да пристигне у нас. А тази седмица за Италия ще замине екип от български пилот и инженер, които ще приемат летателната машина.

Ето коя е болницата с първата лицензирана хеликоптерна площадка
Снимка: Христо Касабов/БТА (ЕК)

Той подчерта, че в момента са подадени осем заявления към Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателния администрация” за лицензиране на болнични хеликоптерни площадки в София и други населени места в страната.

След „Света Ана” се очаква да бъдат сертифицирани и болниците „Света Екатерина” и „Лозенец”. Очакванията са до средата на 2026 г. въздушни линейки да стигат до всяка точка на страната.

Графикът предвижда в края на юни тази година да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, който ще е на разположение в оперативната база в Сливен, припомни също министър Гвоздейков.

Транспортният министър не спази обещанието си за медицинския хеликоптер. Машината, произведена от италианската компания “Леонардо”, трябваше да пристигне у нас до 15 януари. Това обачe така и не се случи. Страната ни отдавна се нуждае от собствен медицински хеликоптер. Надяваме се дългото чакане да си е заслужавало!

Ето коя е болницата с първата лицензирана хеликоптерна площадка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции