<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тийнейджъри ...

Куче зарадва малките пациенти в детската болница в София

22 Януари 2024
0 148

Куче зарадва малките пациенти в детската болница в София. Терапевтичното куче Ричард гостува за първи път в специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митев” заедно със своята треньорка Михаела Михайлова. Кучето е посрещнато с голямо въодушевление и усмивки от малките пациенти и персонала на болницата. Проучвания показват, че терапията с обучени кучета дава утеха и подкрепа на пациенти от различни възрасти, особено на децата. Затова от болницата планират да направят срещите на децата с кучето Ричард редовни и то да ги посещава два пъти в месеца, пише Mediapool.

Опитваме се да включваме различни психосоциални дейности в болницата, така че да внасяме глътка свеж въздух в болничната среда, която е много стресираща и за децата, и за родителите, и за служителите. Идеята е да намалим тревогата при децата, да има нещо от познатата им среда, което да им оправи настроението“, разказва психоложката на болницата Арета Зумерова.

Куче зарадва малките пациенти в детската болница в София
Снимка: Специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митев”

Една такава активност например е гостуването на куклен театър в лечебното заведение, което също се случва периодично. Зумерова обяснява, че подобни дейности имат позитивен ефект върху болните деца и техните родители, тъй като се събират с други хора, които преминават през същите или сходни проблеми.

Децата с хронични заболявания понякога се чувстват много изолирани“, посочва тя.

В търсене на още такива дейности, които сплотяват и отнемат от стреса в болницата, се ражда идеята за гостуването на терапевтично куче.

Такъв опит вече има в пловдивската университетска болница “Свети Георги”, където кучето Мони гостува на Детското онкохематологично отделение.

Още през 2019 г. на конференция във ВМА за психологичната помощ в болнична среда треньорка, която се занимава с коне и кучета, представи този вид терапия. Това ми изникна в съзнанието и реших да се свържа със собственичката на кучето Ричард д-р Велислава Донкина, която също е психолог. Тя се съгласи да ни съдействат.

Аз не съм се съмнявала, че ефектът ще е позитивен, но се убедиха и хора, които първоначално бяха по-скептични и реагираха с въпроси: Ама как така куче в болница?! Това не е ли много странно? Как ще реагират другите? Няма ли да се заразят децата от нещо? Всъщност това беше един от най-свежите дни в болницата, всички бяха изключително ентусиазирани“, разказва Зумерова.

Куче зарадва малките пациенти в детската болница в София
Снимка: Специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митев”

Тя е уверена, че при такова изживяване по време на болничния престой децата няма да вземат само стреса, скуката и болката от медицинските манипулации, а и нещо хубаво, което ще отнесат със себе си. “Най-после говорим и за качество на живот, а не само за физическото здраве на децата“, споделя тя.

Кучето може да присъства при стресиращи манипулации като вземане на кръв, но още не сме го пробвали. Ще стигнем и дотам обаче, защото това е дългосрочен проект и Ричард ще идва 2 пъти в месеца“, обяснява Зумерова.

Асистираната от животни терапия е изключително разпространена в Западна Европа и САЩ.

Тя се провежда главно с кучета и коне. Терапията с коне се прилага успешно при деца със специални образователни потребности, с двигателни нарушения, аутизъм и др. Има проучвания, че им се отразява много добре.

Терапевтичните кучета са специално обучени с треньор, така че да не са агресивни. Да обичат да ги галят, да толерират мачкане, деца и голяма врява около тях и да се подчиняват на команди.

Кучетата са променили цвета на очите си при опитомяването

Куче зарадва малките пациенти в детската болница в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции