<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214869" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Почти полови...

“Руснаците тренират с пари, напоени с кръв”: Как украинските спортисти се готвят за Олимпийските игри (видео)

25 Януари 2024
0 404

“Руснаците тренират с пари, напоени с кръв”: Как украинските спортисти се готвят за Олимпийските игри, разказва NOVA. Според Киев повече от 400 атлети са загинали във войната, а над 500 тренировъчни съоръжения са били срутени.

Летните олимпийски игри в Париж наближават, а украинските спортисти тренират при изключително тежки условия.

Боркинята в свободен стил Ирина Коляденко споделя колко е трудно да се концентрира върху тренировките си на фона на военните действия. Нейният спаринг партньор е по-малката ѝ сестра Вика. Въпреки забавните тренировки, войната няма как да бъде игнорирана.

Украйна позволи на свои спортисти да се състезават срещу руснаци

„Събудих се и наоколо цереше ужас. Всички градове бяха бомбардирани и беше невъзможно да се спи цяла нощ. Трябваше да се скриеш в банята или в мазето. И психически, и физически е трудно”, споделя спортистката.

&#8220;Руснаците тренират с пари, напоени с кръв&#8221;: Как украинските спортисти се готвят за Олимпийските игри (видео)

Ирина и сестра ѝ се скриват в апартамента на леля си, когато руснаците нахлуват. Семейството се криело в мазето в продължение на 10 дни при смразяващи температури, без отопление и без вода. Успяват да избягат на руснаците, но не без последствия.

„Всичко това се натрупа и в един момент психически рухнах. Исках да сложа край на спортната си кариера, не желаех да тренирам. Дори не исках да живея”, не крие боркинята. След известно време тя се връща към спорта, с помощта на треньора ѝ и лекари.

&#8220;Руснаците тренират с пари, напоени с кръв&#8221;: Как украинските спортисти се готвят за Олимпийските игри (видео)
Ирина Коляденко

Спортният министър на Украйна Матвий Бидни също се е занимавал с борба. Той казва, че много спортисти в страната му са били убити, мобилизирани или принудени да тренират зад граница. Бидни казва още, че не иска да вижда руснаци на Олимпиадата в Париж, било то и под неутрален флаг (бел.ред. – това е условието на Международния олимпийски комитет за участие на руснаци в Олимпиадата).

МОК с решение за участието на спортистите от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж

„Лозунгът „Спортът е извън политиката“ е остарял. Това е идеалистична картина. Държавата винаги е инвестирала в Олимпийските игри. Тези атлети тренират с руски пари, напоени с кръв, и те ще бъдат използвани за пропагандата на Москва“, категоричен е украинският министър.

Ирина знае, че е възможно да се изправи срещу руски опонент в Париж, докато междувременно се тревожи за семейството си у дома. Но за спортистката по-голямото притеснение е дали следващата тревога за въздушно нападение ще прекъсне тренировките, както и къде ще падне следващата руска ракета.

“Руснаците тренират с пари, напоени с кръв”: Как украинските спортисти се готвят за Олимпийските игри

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции