<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214907" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски съб...

Мистериозна среща между Кирил Петков и Спас Русев провокира много въпроси (Коментарът на “Господарите”)

25 Януари 2024
0 16214

Мистериозна среща между съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и бизнесмена Спас Русев, документирана от репортер на ПИК, провокира много въпроси. Но преди да стигнем до тях, нека си припомним кой е Спас Русев и защо реакцията от въпросната среща е такава.

Мистериозна среща между Кирил Петков и Спас Русев провокира много въпроси (Коментарът на &#8220;Господарите&#8221;)

Кой е Спас Русев?

Спас Русев е известен бизнесмен и лобист, замесен в повечето мащабни сделки у нас още от времето на приватизацията до днешни дни. Името му се свързва и с овладяването на големите медии от кръгове, близки на санкционирания по “Магнитски” съпредседател на ДПС Делян Пеевски, както и на бившия премиер Бойко Борисов. Преди 20 години друга снимка от негова среща разбуни духовете:

Мистериозна среща между Кирил Петков и Спас Русев провокира много въпроси

На снимката е соченият от МВР за контрабандист номер 1 Иван Тодоров-Доктора, който вече не е между живите. Там са и Спас Русев и министри от кабинета на Симеон Сакскобургготски. Там са финансовият министър Милен Велчев, транспортният министър Пламен Петров и депутатът от НДСВ Мирослав Севлиевски.

Въпроси без отговор

За съжаление наличието на журналист, който да документира срещата между Петков и Русев не успява да доведе до отговор на няколко важни въпроса. А именно:

Каква е причината за тази среща? Кой я е поискал и как е била приета от другата страна?

Кой има интерес от комуникация между лобиста и един от политическите лидери в управлението на страната?

За първи път ли се срещат двамата? Имат ли бизнес интереси, които ги свързват? Каква изобщо е причината за познанството им и кой има интерес от него?

Какво са се разбрали двамата на тази среща? Поел ли е Кирил Петков в ролята си на политик ангажименти пред Русев? Кой какво ще получи в замяна? Какво пише на бележката, която се вижда на видеото – уви, репортерката не е заснела съдържанието ѝ.

Уви, едва ли ще получим отговор на тези въпроси. Но няма да спрем да ги задаваме.

Въпроси се чуха и от парламентарната трибуна

Независимият депутат Радостин Василев днес зададе въпрос относно срещата между Спас Русев и Кирил Петков. Поиска от Петков да обясни причината за срещата и мотивацията за нея.

Василев призова председателя на Народното събрание Росен Желязков: „Господин председател, моля да поканим Кирил Петков да дойде да обясни – лидер на партия от управляващото мнозинство, какво прави с г-н Спас Русев, какво си пише на бележката. И дали ще строят вятърни генератори в Черно море? Не знам, но със сигурност тези хора обслужват чужди интереси, той е длъжен да отговори на обществото. Понеже казионните медии няма да го попитат, няма и да излъчат – аз искам от трибуната да го попитам: според него правилно ли е да се среща с един лобист, който е свързан с всичко друго, но не и с прозрачност.

И продължи:

„Жалко, че го няма и г-н Пеевски – те имат някакви отношения там по бизнес линия, може би го е пратил на индулгенция. Не знам – трябва да обясни. Искам да го поканите, вие сте председател, да се върне! Той бяга, излезна от залата с една дружинка – да обясни. Това е председател! Ако аз съм с някой човек и ме питат – какво правиш с него, ще изляза и ще кажа: правя това, това и това. Но той се крие.“

Уви, до отговор в Парламента не се стигна. Василев беше контриран от председателя на Народното събрание Росен Желязков, че няма как да се търси отговорност на депутатите за действият им извън работното им време и място.

КЗК проверява дали “Булсатком” не е закупена от “Виваком” през задния вход 

Като за финал

Ясно е, че подобна среща е силно обезпокоителна по хиляди причини. Още по-ясно е обаче, че управляващите не си дават сметка каква отговорност носят пред обществото и колко е важно най-после да поставят обществените интереси на преден план. В обществен интерес е да се изяснят причините и резултатите от тази среща. Защото в противен случай всяка интерпретация руши и без това смъкнатото доверие в управляващите и в политиците като цяло.

По материала работи: Виктория Симеонова

Мистериозна среща между Кирил Петков и Спас Русев провокира много въпроси

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции