<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=214936" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Световноизве...

Случаят „Даная”: Нарушения в две болници са установени при повторната проверка

25 Януари 2024
0 504

Случаят „Даная”: Нарушения в две болници са установени при повторната проверка. Те са свързани с предписването и отпускането на лекарствен продукт. Това съобщиха от пресслужбата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), информира NOVA.

Повторната проверка по случая с починалата Даная е констатирала неспазване на разписаните правила в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Проверяващите от „Медицински надзор“ са сезирали отговорните органи за вземане на отношение по компетентност.

Втората проверка е извършена в периода от 9 до 19 януари 2024 г. Служителите са проверили болниците “Пирогов” и “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Също Медицински център „Малчовците“ ООД – София, болница и диагностично-консултативния център към болница „Токуда“, Амбулатория за първична извънболнична медицинска помощ индивидуална практика „Смарагд 57“ ЕООД – Кресна и „Доктор К. Пандева“- ИППМП ЕООД – Благоевград.

Случаят „Даная”: Нарушения в две болници са установени при повторната проверка

“Детето ви ще умре заради вас, защото сте малоумна”: Лекар от “Пирогов” към майката на Даная, която загуби детето си, но спаси 4 души

Във втория екип проверяващи са влезли различни служители от тези, които са извършили първата проверка, допълниха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Констативните протоколи, ведно с документите, получени при повторната проверка, са предоставени на сектор „Противодействие на корупцията в администрацията“, отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

В началото на седмицата започнаха протести. В отворено писмо майката на 15-годишната Даная – Ани Стоянова, поиска премиерът Николай Денков да отстрани директора на спешната болница докато не приключи проверката на обстоятелствата около смъртта на дъщеря ѝ.

Случаят „Даная”: Нарушения в две болници са установени при повторната проверка
Снимка: Владимир Шоков/БТА

И днес граждани се събраха на протест. Този път пред Съдебната палата. Искането е съдът по-бързо да вземе решение по делото, в което директорът на болницата обжалва протокола, с който е освободен от поста.

Д-р Димитров няма право да обжалва протокола, с който министърът на здравеопазването го отстрани от директорското място. Това каза Ани Стоянова, майка на 15-годишната Даная. По думите ѝ Димитров не може да обжалва протокола. Причината – не е акционер в болницата, а заема поста директор с договор за управление, допълва БТА.

На 5 декември от Министерството на здравеопазването съобщиха, че директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров е освободен от поста.

Няколко дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че одит, извършен в лечебното заведение, показва финансови нарушения в болницата. Също, че „Пирогов“ е в лошо финансово състояние. Два дни след това парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който го освобождава като директор на болница „Пирогов“ до произнасянето на всички компетентни органи.

От фондация „Даная“ организираха неколкократно протести. Искането е за оставката на д-р Димитров до изясняване на случая около лечението на Даная. Петнайсетгодишното момиче почина през май 2023 г. в болница “Пирогов”. Даная, което страдаше от хематологично заболяване, беше приета в болницата заради инцидент, при който е ударила главата си.

Започва нова комплексна проверка в “Пирогов” по случая с Даная

Всички очакваме истината да излезе наяве и да бъде казана гласно! Даная, която даде шанс за живот на няколко души, заслужава това! Нейните близки също!

Видео: БНТ

Случаят „Даная”: Нарушения в две болници са установени при повторната проверка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции