<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215136" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американска ...

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ “Козлодуй”

27 Януари 2024
0 290

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ “Козлодуй”. Това са три дружества – две са американски, третото е от Южна Корея.

Американска двойка живее в склад под наем, за да пести пари (видео)

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ &#8220;Козлодуй&#8221;

Южнокорейската компани е Hyundai Engineering, а американските са Fluor и Bechtel Corporation. Все пак процедурата е отворена до 2 февруари и може да има още желаещи.

Информацията разкри Валентин Николов, изпълнителен директор на единствената българска атомна електроцентрала.

Той уточни, че става въпрос за интерес към двустранни разговори и все още официални документи няма подадени.

Изискванията към строителя

Николов обясни, че на този етап няма изискване компаниите да са работили и преди с технологията AP1000.

“Уестингхаус” не участват в избора на строител на новата мощност, а само държавата“, уточни Николов, цитиран от Economic.

Строителят, заедно с американската компания, трябва да подпишат договор и да се премине към окончателно инвестиционно решение, след като се изясни и финансирането.

“Месец по-рано, или в края на март тази година, ще бъде финализиран feed договорът с “Уестингхаус”, каза още Николов.

Front-End Engineering & Design контрактът подписан миналото лято е за предварителни инженерингови дейности за изграждане на нов американски реактор с технология AP1000. Той включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата инфраструктура на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

Мощност

Николов допълни, че финансовият модел за новата мощност в “Козлодуй” ще включва 30% собствен капитал и 70% привлечен. Водени са предварителни разговори с банки от САЩ. Част от тях финансират само американски технологии.

“Целта на България е първа да въведе технологията AP1000 в Европа“, казва Николов. Дали обаче това ще стане факт, предстои да разберем.

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ “Козлодуй”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции