<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215315" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Първа екзеку...

Руска състезателка по фигурно пързаляне получи 4-годишно наказание за допинг

29 Януари 2024
0 1156

Руска състезателка по фигурно пързаляне получи 4-годишно наказание за допинг. Санкцията на 17-годишната фигуристка Камила Валиева беше потвърдена от Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS), с което беше сложен край на дългата сага около случая, пише Дневник.

Валиева впечатли с представянето си на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., където спечели златото в отборното състезание с тима на Руския олимпийски комитет. Тя влезе в историята с първия четворен скок при жените на олимпийски игри.

Впоследствие беше съобщено, че 15-годишната тогава Валиева е дала положителна допинг проба още през декември 2021 с триметазидин. Лекарство за сърдечни заболявания, което обаче е в списъка със забранени вещества, тъй като може да подобрява издръжливостта.

През декември 2022 комисия към Руската антидопингова агенция (РУСАДА) оправда Валиева, като заяви, че тя няма вина за случая, а веществото е попаднало случайно в организма ѝ. Адвокатите на състезателката твърдят, че тя е изпила случайно лекарство на дядо си. Решението на РУСАДА обаче беше обжалвано в съда в Лозана от Световната антидопингова агенция.

В решението на съда се казва, че четиригодишното наказание на Валиева влиза в сила със задна дата от 25 декември 2021, когато е дадена положителната проба. CAS нарежда и анулирането на всички резултати на Валиева от тази дата.

Това ще означава, че Русия ще загуби златото в отборната надпревара от Пекин 2022.

Съдът обаче уточнява, че отнемането на медала не е в неговите правомощия. Въпросът трябва да бъде отнесен към съответните спортни организации. Втори и трети в отборното състезание бяха САЩ и Япония. А заради случая с Валиева и течащото разследване Международният олимпийски комитет (МОК) не връчи медали на призьорите.

В съобщението на CAS се казва още, че Валиева не е оспорила наличието на забранено вещество в пробата. Посочва се още, че в случай на положителна допинг проба няма значение дали състезателят е възрастен, или е “защитено лице”, както беше при Валиева.

След нейния случай Международният кънки съюз (ISU) вдигна минималната възраст за участие в състезания.

Руска състезателка по фигурно пързаляне получи 4-годишно наказание за допинг
Снимка: стопкадър/видео

Световната антидопингова агенция (WADA) приветства решението на съда в Лозана. От агенцията допълват, че жалбата е подадена в “интерес на справедливостта за спортистите и чистия спорт”. От WADA поискаха наказания и за хората, които са виновни за положителната проба.

Да се дава допинг на деца е непростимо. Лекари, треньори и всички други от екипа, които са давали забранени вещества на непълнолетни, трябва да понесат санкции по антидопингова кодекс. WADA призовава правителствата да обмислят приемане на законодателство, според което даването на допинг на непълнолетни да се приема за престъпление“, се казва в съобщението на агенцията.

Шефът на федерацията по вдигане на тежести подава оставка

Руска състезателка по фигурно пързаляне получи 4-годишно наказание за допинг

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции