<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215323" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Насилие в спе...

Нов рекорд: 2-годишно дете достигна базовия лагер на Еверест

29 Януари 2024
0 295

Нов рекорд: 2-годишно дете достигна базовия лагер на Еверест. Момченцето от Шотландия се озовава там с помощта на родителите си и то няколко месеца по-рано от 4-годишната Зара, за която ви разказахме наскоро. Тя е от Чехия и постави световен рекорд, стъпвайки на 5364 метра надморска височина до базовия лагер за изкачване на връх Еверест в Хималаите.

4-годишно момиченце стигна до базовия лагер на Еверест и постави световен рекорд (видео)

Историята на Картър Далас обаче едва сега достига до медиите. На 25 октомври той е достигнал 5364 метра надморска височина, информира bTV. Завършил е прехода на гърба на баща си Рос и заедно с майка си Джейд. Семейството от Глазгоу е предприело едногодишно пътуване в Азия.

Нов рекорд: 2-годишно дете достигна базовия лагер на Еверест
Снимка: iStock

Картър се справи по-добре от мен и майка си“, казва Рос, който е бивш мениджър продажби.

И допълва: „И двамата с нея получихме лека височинна болест, но той беше абсолютно добре. Имаше двама медици в селата преди базовия лагер и те изследваха кръвта му, за да проверят дали всичко е наред. Резултатите му бяха много по-добри от нашите – бяха изумителни“.

Купихме си якета и два спални чувала за прехода. Решението ни беше абсолютна прищявка. В рамките на 24 часа от кацането в Катманду започнахме прехода“, споделя още бащата, цитиран от „Дейли мейл“.

@stvnews

Scots toddler ‘becomes youngest person to reach Everest base camp’. ‘It’s way better than just going to Tenerife,’ the two-year-old’s dad said. #mounteverest #everestbasecamp #news #uknews #scottishnews #scotland #stvnews

♬ original sound – STV News

Според 35-годишния Рос подготовката им за пътуването е била добра, тъй като семейството им често практикува „дихателни техники“ и прави ледени бани, включително и Картър.

Родителите предприемат прехода в нормалните си ежедневни маратонки, а Картър е прикрепен към гърба на баща си.

Рос и Джейд дали къщата си в Шотландия под наем и закупили три еднопосочни билета за едногодишно пътуване през август 2023 г. Пристигат в Индия, а след това посещават Шри Ланка и Малдивите. Посещават Непал и Малайзия, където са на сватба. А Картър посреща рождения си ден в Сингапур.

За настъпването на новата година са в Тайланд, предстои им да посетят Камбоджа. Според родителите на Картър той обича да опознава новите култури.

Щастливи сме, че той опознава различните култури и играе с децата в малките села, това наистина отваря съзнанието му. Картър харесва ислямските призиви за молитва. Допадат му екзотичните храни, включително и месото от крокодил“, споделят Рос и Джейд.

Семейството се е къпало със слонове и е плувало с акули на Малдивите.

Надяваме се, че можем да вдъхновим други хора да излязат и да видят реалния свят. Това пътешествие е много по-добро, отколкото просто да отидете на почивка в Тенерифе“, казва Рос.

Всяка година около 40 000 туристи достигат до южния базов лагер в Непал, като само 800 от тях се опитват да изкачат 8848-те метра на Еверест.

Преходът до базовия лагер обаче крие и рискове. Ежегодно трима-петима души умират, докато се опитват да изпълнят предизвикателството.

Нов рекорд: 2-годишно дете достигна базовия лагер на Еверест

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции