<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215349" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин позвол...

„Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука“: Унгария на прицел на Евросъюза

29 Януари 2024
0 300

„Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука“: Унгария на прицел на Евросъюза. Причината е ветото на Орбан за Украйна. Европейският съюз планира удар по унгарската икономика, ако Будапеща продължи да блокира помощта за Украйна. Това твърдят западни медии, като се позовават на конфиденциален доклад на Брюксел, информира NOVA.

Изготвената стратегия включвала отклоняване на част от средствата на Европейския съюз за Будапеща. Както и конкретни стъпки, които да застрашат стабилността на форинта, доверието на инвеститорите в големите компании и растежа на работните места.

След като изтече информацията Унгария сигнализира, че е готова на компромис и няма да създава пречки пред европейската помощ от 50 милиарда евро. Очаква се това да бъде сред основните точки на предстоящата среща на върха в Брюксел този четвъртък.

„Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука“: Унгария на прицел на Евросъюза
Снимка: iStock

С какво заплашва ЕС

В документа, видян от Financial Times, се предлага Брюксел да заплаши Унгария с окончателно спиране на средствата за подпомагане на нейната икономика. Към момента Будапеща получава милиарди евро от общия европейски бюджет, допълва Свободна Европа.

В случай на липса на споразумение на 1 февруари, държавни и правителствени ръководители ще заявят публично, че в светлината на неконструктивното поведение на унгарския премиер […] те не могат да си представят, че Будапеща ще получи европейски средства“, цитират от Financial Times документа.

Освен това спирането на финансиране от съюза за Унгария може да доведе до увеличаване на цената на заемите на страната и да стресне инвеститорите. Това би навредило на работните места и растежа на икономиката на страната, пише още в стратегията.

Защо се стигна до тук

Това е Европа, която казва на Виктор Орбан: “Стига толкова, време е застанеш до нас. Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука“. Това коментира пред Financial Times Муджтаба Рахман, директор за Европа в консултантската компания Eurasia Group.

Орбан е начело на Унгария от над 10 години и познат с близките си отношения с руския президент Владимир Путин. Той е единственият лидер на ЕС, който се срещна с Путин, откакто започна пълномащабната инвазия в Украйна.

Освен това унгарският премиер се обявява против санкциите на ЕС срещу Москва вследствие на руското нахлуване и задържа финансовата помощ за Киев. През октомври той каза, че стратегията на блока по отношение на войната “се е провалила”. И трябва да се създаде план Б, тъй като Киев няма да спечели битката на фронта срещу Русия.

Тогава Орбан добави, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Киев.

Българите са по-големи фенове на Орбан от унгарците

„Ти може да имаш пистолет, но ние имаме базука“: Унгария на прицел на Евросъюза

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции