<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215377" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проверяват з...

Нов корупциоен скандал разтресе болница “Лозенец” (видео)

30 Януари 2024
0 603

Нов корупциоен скандал разтресе болница “Лозенец”. Схемата обаче не е никак нова. Здравното заведение отново е хванато в злоупотреби с клинични пътеки за стотици хиляди левове.

Началникът на Клиниката по кардиология към болницата доц. Добри Хазърбасанов, заедно със свои колеги, е подал сигнал до Министерството на здравеопазването и Здравната каса за корупционни практики в Отделението по съдова хирургия. Там е отчитана клинична пътека №20, без в действителност да е извършена интервенция на 58 пациенти.

Става дума за злоупотреба за над 300 000 лева и за измамени пациенти. Сигналът е подаден през октомври 2023 г. Последвалата проверка е установила, че изнесените данни отговарят на истината. Именно това е причината ръководството на болницата да нарочи за уволнение кардиолога.

“След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Документално се отчита следното нещо: когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. Но тези неща липсват, а за това Здравната каса плаща около 4500 лв. За да се документира, НЗОК изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от Касата. Те отиват за болницата, няма персонални печалби”, разказа пред NOVA доц. Хазърбасанов.

Институциите погнаха болница “Лозенец” заради тайния апартамент (видео)

След подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи от страна на ръководството на болницата.

“Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към децата, които работят в клиниката – моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, заяви кардиологът.

Заради системния тормоз над началника на отделението по кардиология, екипът на доц. Хазърбасанов изпраща отворено писмо до министъра на здравеопазването и комисията по здравеопазване, за да го защити.

Нов корупциоен скандал разтресе болница &#8220;Лозенец&#8221; (видео)
Нов корупциоен скандал разтресе болница &#8220;Лозенец&#8221; (видео)

Заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ “Лозенец” д-р Светлин Сталянов побърза да се защити. Според него проверката от НЗОК е установила пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но няма данни за законови, морални и етични нарушения.

“В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това”, твърди д-р Сталянов.

“Това е измама”, обобщи доц. Хазърбасанов, като отрече думите на заместник-директорът на болницата.

“Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители”, категоричен е кардиологът.

Коментарът на “Господарите”: Не напразно я наричат “Болницата на властта”

Това не е първият копрупционен скандал, в който е замесена болницата. Злоупотреби с клинични пътеки се извършват там открай време. Само преди няколко години – през 2020 г. имаше случай, за който проверка на Здравната каса доказа, че болницата е получила неправомерно близо 400 хиляди лева. Източваната тогава клинична пътека е позната – №20.1. Журналистът Миролюба Бенатова направи подробно разследване по казуса.

Да не забравяме и ударната модернизация за 100 милиона лева, която разори болницата през 2019 година. Междувременно медиците там работеха без заплати и здравни застраховки.

Болницата на властта разорена от модернизация за 100 млн. лева?

В средата на миналата година гръмна още един скандален случай, в който беше замесена болницата. Разследване на NOVA откри луксозно жилище-фантом с джакузи и сауна на територията на УМБАЛ “Лозенец”. Апартаментът се намира на последния етаж на болницата, разположен е в коридор между операционните и отделението по ортопедия. По думите на настоящото ръководство става дума за около 500 квадрата. За помещението няма документация в болничния архив.

Откриха тайнствен апартамент в болница “Лозенец” с джакузи и сауна (видео)

Скъпи приятели, това е “специалитетът” на УМБАЛ “Лозенец” – източване на парите на здравно осигуряващите се чрез фиктивни пациенти, диагнози и лечения. Въпросът, който стои в момента обаче е ще допуснат ли институциите поредна гавра с хората, които разкриват и информират за корупционни практики? И ще продължи ли „Болницата на властта“ да бъде място на скандали, вместо да се превърне във водещо и уважавано медицинско заведение?

Нов корупциоен скандал разтресе болница “Лозенец”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции