<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215545" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руска учител...

Опозиционен лидер в Зимбабве прекара близо 2 години в ареста

31 Януари 2024
0 56

Опозиционен лидер в Зимбабве прекара близо 2 години в ареста. Магистрат от Хараре издава условна присъда от две години затвор на опозиционния лидер Джоб Сикхала по обвинения в подбуждане към обществено насилие. Той е освободен, след като прекарва 600 дни в ареста, съобщава Voice of America (VOA).

Той е високопоставен член на опозиционната Гражданска коалиция за промяна. Неговият син казва: „Живях далеч от баща ми цели две години. Ситуацията беше повече от ужасна. Благодарен съм на съдебната система на Зимбабве”.

Сикхала е задържан, след като обвинява привърженици на управляващата партия ZANU-PF в убийството на опозиционен активист, твърдение, което ZANU-PF отрече. Адвокатите за правата на човека от Зимбабве правят няколко опита да изведат Сикхала и другия обвиняем, Годфри Ситоул, под гаранция след ареста им през 2022 г. Адвокатът на Джоб Сикхала Харисън Нкомо заявява, че ще отнесат въпроса до Върховния съд.

Опозиционен лидер в Зимбабве прекара близо 2 години в ареста
Джоб Сикхала

Ето кой е най-вероятният приемник на севернокорейския лидер Ким Чен Ун (видео)

Министърът на правосъдието на Зимбабве Зиямби Зиямби заяви пред репортери, че съдебната система е независима и изпълнява своите задължения.

Ако Сикхала смята, че е имало нещо нередно в начина, по който съда е решил въпроса, той знае, че има много начини за търсене на правна защита. Но не сме виждали нито един случай, при който съдебната власт да не е била безпристрастна при разглеждането на който и да е въпрос. Ние уважаваме съдебната система. Уважаваме безпристрастността и смятаме, че проблемът с Джоб Сикхала е решен.”, казва говорителят на ZANU-PF.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции