<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215621" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Строги наказ...

Москва ще конфискува имущество за “фалшиви новини” за войната

01 Февруари 2024
0 70

Москва ще конфискува имущество за “фалшиви новини” за войната. Държавната дума на Русия единодушно прие окончателно закон за конфискация на имущество на хора, които разпространяват “фалшификати” за армията.

Мярката ще се прилага и за виновните в “дискредитиране” на въоръжените сили, призоваващите за санкции срещу Русия осъдени за екстремистка дейност, пише Свободна Европа.

Руските съдилища признават за фалшиви информациите за войната в Украйна, които не съвпадат с версията на руското министерство на отбраната.

От началото на войната най-малко 830 души са били подведени под отговорност в Русия за антивоенната си позиция, включително най-малко 250 души, които са били подведени под отговорност по представяне на “фалшификати” за руската армия.

Новината идва на фона на постоянно обновяващите се репресии срещу хора, които открито се обявяват срещу войната на Русия срещу Украйна. Затвор очаква хората с изразена антивоенна позиция, които опровергават дезинформацията, наложена в путинова Русия. Които бягат от мобилизация, обявените за “чуждестранни агенти” или нерегистриралите се като такива. За да избегнат затвора, стотици хиляди избягаха от Русия след началото на войната.

Москва ще конфискува имущество за &#8220;фалшиви новини&#8221; за войната
Снимка: iStock

В новия закон са изброени няколко члена, сред които са още дезертьорство, неподчинение на заповеди, участие в нежелана организация. Повечето от тях бяха добавени към Наказателния кодекс след руската инвазия в Украйна преди две години.

Проектозаконът предвижда също така осъдените по тези членове да бъдат лишени от почетните си звания.

Според председателя на Думата Вячеслав Володин приетото решение “ще даде възможност да се наказват тези, които извършват дейност срещу страната си – да се лишават тези негодници от почетни звания, както и да се конфискува тяхното имущество, пари и други ценности”.

В същия дух се изказа и депутатът от Либерално-демократическата партия на Русия Андрей Луговой.

Всеки, който се опитва да навреди на родината, ще загуби всичко и ще умре там, извън страната ни, като последното куче“, каза той.

Москва ще конфискува имущество за &#8220;фалшиви новини&#8221; за войната
Снимка: iStock

Новият закон ще позволи на държавата да изземва имущество и от руснаци, които са напуснали страната и са критикували войната срещу Украйна, докато продължават да получават наем от свои къщи или апартаменти в Русия.

Предстои законът да бъде одобрен и от горната камара на парламента и подписан от президента Владимир Путин.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Руската прокуратура иска 9 години затвор за Марина Овсянникова

Москва ще конфискува имущество за “фалшиви новини” за войната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции