<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-после зап...

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма

01 Февруари 2024
0 131

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма. По този повод пред Мемориала в парка при Националния дворец на културата ще бъдат поднесени венци и цветя.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, 67 депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени незабавно. По-късно още хиляди губят живота си или са преследвани и затворени в лагери. В цялата страна са образувани 135 процеса с общ брой на подсъдимите 11 122 души. На смърт са осъдени 2730 души, оправдани са 1516 души, а срещу 451 души делата са прекратени.

Денят се отбелязва по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов от деветдесетте години.

Денят за почит на жертвите на комунизма през погледа на българските публични личности (видео)

Паметта на жертвите ще почетат евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и ГЕРБ-София. Поклонението ще започне с молитва от 11:00 часа пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България в столицата.

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма
Снимка: БТА

“Нека на 1 февруари се съберем всички, които знаем истината и помним героите, независимо от кои партии и движения сме, и да почетем нашите свидни жертви! На този ден всички трябва да сме единствено българи“, призова в социалните мрежи Ковачев.

Господарите: Поклон пред паметта на жертвите на комунизма

Поканени са председателят на парламента Росен Желязков, и  Халил Летифов – представител на българските мюсюлмани, страдали и осъдени от комунистическия режим в България. Събитието ще бъде открито със слово от Величко Велев, който влиза в концлагера „Белене“ през 1951 година без съд и присъда и остава там до неговото закриване.

Панихида в памет на жертвите на комунизма ще бъде отслужена от 12:00 часа в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, предаде БТА. От 12:00 часа пред паметната плоча на Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов в Хасково ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Ние от “Господарите” изказваме нашата почит към тези, загубили насилствено живота си по време на комунистическата диктатура в България. Смятаме, че днешната дата също трябва да влезе в учебниците, заедно с историите на всички, репресирани и убивани по времето на този престъпен режим! Поклон пред паметта им! 

Днес почитаме паметта на жертвите на комунизма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции