<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215754" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Банки в Турци...

Националните отбори на Латвия няма да играят с тимове от Русия и Беларус

02 Февруари 2024
0 198

Националните отбори на Латвия няма да играят с тимове от Русия и Беларус. Решението бе гласувано от парламента на страната и е в знак на солидарност с Украйна. Уточнява се, че това важи независимо под какъв флаг се състезават руските и беларуските състави, пише Дневник.

На националните и клубните отбори от Русия и нейния съюзник Беларус е забранено да се състезават в многобройни международни прояви. Това се случи, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г., включително от територията на Беларус.

Латвийският олимпийски комитет заяви, че този ход няма да се отрази на участието на страната на игрите в Париж, тъй като Международният олимпийски комитет разрешава само на отделни руски или беларуски спортисти, а не на отбори, да участват като неутрални без знамена.

Националните отбори на Латвия няма да играят с тимове от Русия и Беларус
Снимка: iStock

Леката атлетика, най-голямото състезание на игрите, запазва пълната забрана за участие на спортисти от двете страни, включително индивидуални.

Латвия, която граничи както с Русия, така и с Беларус, прие закона, “за да подчертае отново солидарността си с Украйна и да блокира из основи всякакви усилия на Русия да легитимира военните си престъпления чрез спортната индустрия“, се казва в изявление на парламента.

През септември УЕФА възстанови участието на руски отбори под 17 години в европейските състезания. Организацията заяви, че “децата не трябва да бъдат наказвани за действия, за които отговорност носят единствено възрастните“. Това решение обаче беше отменено в рамките на няколко седмици, след като други национални страни заплашиха с бойкот, включително Великобритания.

През април миналата година Украйна забрани на националните си спортни отбори да се състезават в олимпийски, неолимпийски и параолимпийски прояви, в които участват състезатели от Русия и Беларус.

През юли забраната беше смекчена, за да се позволи на спортистите да се състезават срещу руснаци или беларуси, играещи под неутрален флаг. Появиха се опасения, че подобна твърда позиция ще изключи Украйна от олимпийските игри в Париж.

МОК с решение за участието на спортистите от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж

Националните отбори на Латвия няма да играят с тимове от Русия и Беларус

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции