<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зукърбърг се ...

Швеция: Страната, където е табу за бащите да пропускат родителски отпуск

02 Февруари 2024
0 221

В Швеция, смяна на културните норми относно отглеждането на деца превръща отказа от родителски отпуск за бащите в табу, разкрива BBC.

През 1974 г. Швеция става първата страна в света, която въвежда 180 дни държавно финансиран отпуск за отглеждане на дете, който не зависи от пола. Идеята е той да се споделя между двойките, както те сметнат за добре, давайки еднакви права на бащите и майките.

Оттогава броят на дните платен родителски отпуск се увеличава още повече. Днес родителите в Швеция (включително ЛГБТ+, осиновителите и самотните родители) имат законово право на общо 480 дни отпуск от работа. За първите 390 дни повечето родители могат да поискат обезщетения, равняващи се на 80% от техните заплати. След това има дневна законова компенсация от 180 SEK (16 долара).

Една от заявените цели е бащите да бъдат по-ангажирани в грижата за дома. И в същото време да се даде възможност на майките да работят повече или да се върнат по-рано към работната сила.“, обяснява Илва Моберг, изследовател в шведския Институт за социални изследвания, част от Стокхолмския университет.
През 1995 г. за първи път 30 дни отпуск са запазени специално за всеки родител. Идеята е, че наличието на специален “месец на татко” ще стимулира двойките да споделят по равно ползите и отговорностите. Този отпуск „използвай или го изгуби“ е увеличен до 60 дни през 2002 г. и 90 дни през 2016 г. В резултат мъжете поемат по-голям дял дни в родителски отпуск, достигайки до около 30% днес.

Допълнителен стимул, предназначен да насърчи родителите в Швеция да споделят отпуск, е неговата гъвкавост

Швеция: Страната, където е табу за бащите да пропускат родителски отпуск
източник: istockphoto

Баби и дядовци ще ползват отпуск по майчинство от шестия месец на детето

Въпреки че много двойки се редуват у дома, преди детето да тръгне на предучилищна възраст, те могат също така да вземат до 30 дни родителски отпуск едновременно. 96 дни могат да бъдат запазени, за да се използват, когато детето е на възраст между 4 и 12 години. Родителите също имат право да работят на непълно работно време. След което могат да излязат в родителски отпуск през остатъка от работната седмица.

Според последните данни на ОИСР бащите в Швеция ползват най-високия дял субсидиран от държавата отпуск в ЕС. Проучване, публикувано през 2023 г. от Шведския инспекторат за социално осигуряване, установява, че само 18% от бащите, които имат деца, родени през 2017 г., не са използвали никакво обезщетение за родителски отпуск.

Моберг твърди, че, поне в професионалната среда, културата на работното място се е променила.

Сега има малко стигма върху мъжете, които не си вземат отпуск.“, казва той. „Сега е вкоренено, че да си добър баща, модерен баща, означава да си вземеш поне малко отпуска.“

Мартин Роксланд, заместник главен изпълнителен директор и съосновател на Froda, базиран в Стокхолм финтех стартъп, споделя това мнение. Роксланд взима девет месеца родителски отпуск с всяко от първите си две деца, докато съпругата му се върна на работа. 39-годишният в момента е у дома с най-малкото си дете, 10-месечната Сири.

Страхотно е да прекарваме толкова много време заедно и всъщност да я опознавам, преди да стане в предучилищна възраст.“, казва Роксланд.

Споделеният родителски отпуск променя динамиката в дома и оказва значително влияние върху културата на работното място в Швеция

Типично е родителите, които са разделили отпуска, да продължат да споделят други отговорности за гледане на деца. Като например да водят децата си до и от предучилищни заведения или да стоят вкъщи с болно дете. Това означава, че в много офиси няма култура на работа до късно или норма родителите да плащат за частни грижи за деца.

Съвременните компании се опитват да избягват ранните и късните срещи. Те искат да улеснят родителите да вземат и оставят децата си на детска градина.“, обяснява Аманда Лундетаг. Тя ръководи Allbright, организация с нестопанска цел, работеща за подобряване на равенството в бизнеса.

В Швеция трябва да имате решения както за мъжете, така и за жените, за да имате баланс между работата и личния живот.“, казва Роксланд, който също е работил в Обединеното кралство, Холандия, Дания и Южна Африка. Той твърди, че шведската офис култура, ориентирана към родителите, вероятно е повлияна и от други шведски норми, като по-малко йерархични управленски структури и високи нива на социално доверие.

Не става дума за часовете, които сте на работа, а по-скоро за работата, която действително вършите.“, казва Роксланд. Плюс това, Швеция има технологично грамотно население, което прегърна дигитализацията през 90-те години на миналия век. Това спомогна за нормализиране на работата от квъщи много преди пандемията.

През 2023 г. изследователи от Департамента по обществени здравни науки на Стокхолмския университет публикуват проучване за ползите от удължения родителски отпуск върху психичното здраве. Глобален преглед на научната литература показва, че родителите в страни с щедри схеми за отпуск имат намален риск от депресия и прегаряне. Отделно изследване също предполага спад в рисковите поведения, включително злоупотребата с алкохол и спад в психиатричните хоспитализации сред бащите, които са взели повече отпуск.

Швеция: Страната, където е табу за бащите да пропускат родителски отпуск

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции