<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=215890" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Битката с дом...

Първи присъди за “ЛГБТ екстремизъм” в Русия

02 Февруари 2024
0 317

Първи присъди за “ЛГБТ екстремизъм” в Русия. Обвиненията са за показване и разпространение на символи, свързвани с ЛГБТ общността, предаде Reuters.

През ноември миналата година Върховният съд на Русия обяви „международното ЛГБТ движение“ за „екстремистка“ структура и я забрани. Само ден след забраната последваха проверки от полицията в гей клубове и сауни в Москва. Днес вече са факт и първите присъди.

Върховният съд на Русия призна ЛГБТ движението за екстремистко

В четвъртък съд в южния регион на Волгоград призна мъж за виновен в „показване на символи на екстремистка организация“. Той публикувал снимка на ЛГБТ знаме онлайн.

Артьом П. е осъден да плати глоба от 1000 рубли. Той е признал вината и се е разкаял, като казал, че е публикувал изображението „поради глупост“, уточниха от съда.

Става въпрос за знаме в цветовете на дъгата – един от символите на движението за права на ЛГБТ хората.

Първи присъди за &#8220;ЛГБТ екстремизъм&#8221; в Русия
Снимка: iStock

В понеделник съд в Нижни Новгород, източно от Москва, осъди на пет дни арест жена, която била в кафене, когато мъж се приближил до нея и я помолил да свали обеците си във формата на жаба, показващи изображение на дъга.

Жената била извикана в полицейското управление, след като мъжът, заснел срещата, я публикувал онлайн.

В момента тече съдебен процес и срещу фотограф, публикувал в социалните мрежи снимка на знаме в цветовете на дъгата.

Знамето на дъгата представлява общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните. Руското законодателство забранява на всеки в страната да “показва символите” на организации, които счита за екстремистки, списък, който включва социалната мрежа Meta.

Върховният съд на Русия забрани „ЛГБТ движението“ миналия ноември, продължавайки модела на нарастващи ограничения в Русия върху изразяването на сексуална ориентация и полова идентичност.

Закон, приет миналия юли, забрани юридическите или медицинските промени на пола за транссексуални руснаци.

Първи присъди за “ЛГБТ екстремизъм” в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции