<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Георги Лозан...

Украинки се учат на бойни умения, за да влязат в армията (видео)

05 Февруари 2024
0 492

Украинки се учат на бойни умения, за да влязат в армията, разказва Deutsche Welle. Продължаващата почти две години война повлиява сериозно на Украйна. Държавата се нуждае не само от постоянни доставки на оръжие, но и от още войници. Армията се радва на всеки, който е готов да се включи в битката.

Жените не са мобилизирани, но все повече от тях избират живота под пагон. Те искат да са готови, ако един ден се окажат на фронтовата линия.

Строги наказания при укриване от мобилизация в Украйна

Така се ражда идеята за боен курс за жени. Той се провежда в покрайнините на Киев. С организацията на курса се занимава Тетяна, чийто син е в армията. Тя иска да е готова да се присъедини към него.

„Всеки има различни причини да бъде тук. Хората са травмирани, много жени идват от други градове. Има жени, които са били под окупация. Това ги обединява, сближава ги, то е като терапия. Тези, които идват, се научават да преодоляват страха си”, разказва тя.

Украинки се учат на бойни умения, за да влязат в армията (видео)
Снимка: Скрийншот, видео Deutsche Welle

Основната цел на курса е научи жените как да използват огнестрелни оръжия. Сред курсистките е и Анастасия, която по професия е филмов продуцент. Тя никога досега не е докосвала пушка.

„Тези умения са много нужни. Не знаем какво предстои. Войната може да се проточи с години, така че жените могат да бъдат полезни и на фронта”, споделя Анастасия. Тя все още не е решила дали ще се запише в армията. Но, както много други хора, иска да може да го направи.

БТР-ите на МВР потеглиха за Украйна (снимки)

Друга дама в курса е 26-годишният мениджър по продажбите Анна. Тя е категорична, че иска да се присъедини към бойна част в армията. Ръководи я лична причина да го направи – съпругът ѝ и брат ѝ са изчезнали от фронтовата линия и тя няма връзка с тях от няколко месеца. Анна вярва, че руснаците са ги задържали. Това е и причината да иска да се присъедини към армията – за да ги намери.

“Ако не направя нещо, ще стане по-лошо. Надявам се на фронта да получа отговори”, казва с надежда младата жена.

“Не се страхувам да умра, страхувам се да не намеря мъжа си и брат си”, споделя Анна.

Решимостта на жените, искащи да се включат в армията е голяма, а бойните им умения стават все по-добри. Украйна има нужда от всяка помощ, която може да получи.

Украинки се учат на бойни умения, за да влязат в армията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции