<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216151" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха пр...

Русия може да си прибере съветските паметници от България

05 Февруари 2024
0 651

Русия може да си прибере съветските паметници от България. В разговор с рускоезичната телевизия RTVI руският посланик у нас Елеонора Митрофанова не изключи съветски паметници да бъдат прибрани на територията на Русия, когато са нежелани или демонтирани в България.

Интервюто е с продължителност почти 45 минути и започва директно с въпроса за паметниците и в частност какво става с този в Пловдив, пише Дневник.

Запитана дали външното министерство в Москва допуска пренасяне на паметниците в Русия или да се поставят в паркове или специални места, за да ги виждат българите и да се учат за историята си, тя каза, че “безусловно въпросът може да се постави така“, но в музеите няма място.

„Не може да се каже, че тук има някаква кампания срещу паметниците“, обяснява тя. Според нея българите достатъчно почтително се отнасят към “руските освободители”, има паметници на много места, улици са кръстени на руснаци.

Альоша – техният Христос! (видео)

Русия може да си прибере съветските паметници от България
Снимка: стопкадър/видео

Всичко започна не с “Альоша”, а с паметника на Съветската армия в София. Опитват се да премахнат от 1992 г.“, продължава Митрофанова. Според нея изобщо не е вярно, че той е бил повреден, защото това били бронзови паметници, строени да издържат векове.

Имаше нужда от ремонт заради дефекти по колоната. Бяха направени сметки и в “добрите години” предлагахме да се ремонтира фундаментът. Но никакви опасни дефекти в паметника на върха нямаше“, казва още тя.

Митрофанова стяга куфарите (видео)

Митрофанова описва на водещия, че и в скулптурната композиция, и в барелефите било символично изобразено българското общество. Поради това демонтирането било “плесница по собствените роднини, които са се сражавали“.

Интервюто продължава с известни спорни тези на Москва за България след 1944 г.:

Всичко това върви под лозунга, че съветската армия е окупатор на България и в последвалите години страната е живяла под съветска окупация. И напълно се пренебрегва фактът, че България е била на страната на хитлеристка Германия и присъствието на съветската армия и подходът на съветското ръководство по това време позволиха да се съхрани страната в настоящите граници. Ако не беше това, България щеше да е свита до района на София и на север от Стара планина, докато южната част, където е и Пловдив, щеше да премине към Гърция, друга част – към Сърбия, трета – към Румъния“.

Най-колоритните колажи и статуси за демонтирането на МОЧА (видео)

На практика Митрофанова не опровергава, че е имало окупационни, а не “освободителни” войски.

България практически не плати репарации, не сме конфискували имущество, което ни се полагаше от Германия като на победители. Не говоря и за това, че след войната бе създадена голяма промишленост. Прекрасно земеделие и по стандарт на живот беше стигнала до 28-о място в света“, обяснява Митрофанова.

Секретни междуправителствени споразумения от 1944 г. и данни на централната банка, за които в България се пише през последните години, показват, че издръжката на Червената армия до 1947 г. е струвала вероятно поне 133 млрд. лв. при годишен национален доход от близо 142 млрд. лв. за 1945 г. и приходна част на бюджета от 43 млрд. лв. Днес вече е известно, че при управлението на БКП страната няколко пъти е доведена до невъзможност да погасява заемите си.

Русия може да си прибере съветските паметници от България
Снимка: Асен Тонев/БТА

Митрофанова бе помолена да коментира и думите на министъра на отбраната, че в борбата с руската дезинформация трябва да се включи и преглед на съдържанието на учебниците по история в България.

Това е част от някакъв мейнстрийн, от желание да покажеш евроатлантическа преданост. (…) Ако става дума за съветската история, има шанс да се пренапише нещо, макар че всеки здравомислещ човек като види как е живяла България и как живее сега, то заключенията му ще са в полза на съветското време“, обяснява тя.

Последва и въпрос дали Русия ще реагира на евентуално разполагане на над 5 хил. военни от НАТО в България. Тя отвърна “Дай, Боже” конфликтът с Украйна да не се разрасне”.

Митрофанова разказа, че отношението на българите към Русия е добронамерено. Нападките на руски коментатори и политолози, че България е вражеска страна, са прекалени и не са много свързани с реалността. Според нея много българи желаят победа на Руската федерация в Украйна.

Русия може да си прибере съветските паметници от България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    06 Февруари 2024

    Нищо не може да махне и да си прибере Митрофанова.

Реакции