<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216251" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: HBO отстрани а...

Росен Желязков е на посещение в Украйна

06 Февруари 2024
0 95

Росен Желязков е на посещение в Украйна. В състава на българската делегация са още: ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Председателят на българския парламент проведе среща със своя украински колега Руслан Стефанчук. Желязков имаше честта да произнесе реч пред депутатите в пленарната зала на Върховната Рада.

“Тук, в дома на украинската демокрация, искам да потвърдя непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и териториални води. От началото на тази война България предоставя на Украйна своята подкрепа във всички области – политическа, финансова, военна и хуманитарна. И ще продължим да го правим колкото е необходимо”, каза Желязков пред депутатите.

Речта му беше прекъсвана от аплодисменти в залата.

Росен Желязков е на посещение в Украйна
Снимка: bTV

“Българската помощ за Украйна е постановена на най-високо ниво със седем решения на Народното събрание. Те предвиждат безвъзмездно предоставяне на украинската страна на бронирана транспортна техника, зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, участие на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна и обучение на украински военни санитари в България. Днес Украйна плаща болезнено висока цена в човешки животи, за да защитава ценностите на свободата и демокрацията. Ние осъзнаваме добре, че посегателството над украинците застрашава съдбата на целия демократичен и свободен свят. Застрашената съдба на всеки украинец, застрашава съдбата на всеки един от нас”, допълни председателят на българския парламент.

Той подчерта и ролята на Европа и България като източник на помощ за Киев.

“Европейският съюз ще предостави на Украйна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години. Tова е един ясен сигнал за нашето единство и подкрепа за Украйна. Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства в съвременния свободен и демократичен свят”, категоричен беше Желязков.

Росен Желязков очерта и сферите, в които ние можем да помогнем на Киев – образование, възстановяване на критична инфраструктура, енергетика.

“България приветства решението на Европейския съвет за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Страната ни категорично подкрепя европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна“, заяви той.

“Добър ден за Европа”: Европейските лидери се разбраха за помощта за Украйна

Росен Желязков е на посещение в Украйна
Снимка: Народно събрание

Росен Желязков изрази готовността на българския парламент да сподели своя опит и да предостави експертиза за изпълнение на препоръките на Европейската комисия. Както и за привеждането на украинското законодателство в съответствие с това на страните от ЕС. “Можете да разчитате на народните представители от Групата за приятелство в Народното събрание, които с радост ще съдействат и подпомагат необходимите стъпки за въвеждане на европейските регламенти”, добави Желязков.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук благодари на Народното събрание и на българския народ за огромната подкрепа.

“Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени”, подчерта той. “Благодаря ви от сърце и за грижите, които полагате за украинските бежанци в България”, допълни Стефанчук.

Росен Желязков е на посещение в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции