<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216274" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не може да по...

Намаляването на пестицидите в Европа се отменя – жест към протестиращите земеделци

06 Февруари 2024
0 65

Намаляването на пестицидите в Европа се отменя – жест към протестиращите земеделци. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви във вторник в Европейския парламент в Страсбург, че ще оттегли предложения регламент за намаляване на употребата на пестициди, пише Дневник.

Европейското земеделие произвежда 11% от СО2 емисиите в ЕС, които се смята, че са основна причина за климатичните промени.

Затова Европейската комисия предложи регламента за пестицидите като част от Зелената сделка, с която си поставя за цел да намали производството на парникови газове в ЕС и така да постигне въглеродна неутралност на икономиката си до 2050 г.

Във вторник обаче Фон дер Лайен обясни, че отказът от предложението е жест към протестиращите земеделци. Те недоволстват срещу прекалено високите екологични изисквания, които оскъпяват продукцията им и я правят неконкурентна на вноса от трети страни.

Тя заяви пред парламента, че предложеният регламент се е превърнал в “символ на поляризацията”, признавайки индиректно за натиска на аграрните лобита за въвеждането на ограниченията и протестите на фермерите, които поставят искания за облекчаване на мерките за защита на природата, предвидени в Зелената сделка.

Намаляването на пестицидите в Европа се отменя &#8211; жест към протестиращите земеделци
Снимка: iStock

Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете. Въпреки това те здраво работят всеки ден, за да произвеждат качествената храна, която ядем. Затова им дължим признателност, благодарности и уважение. Затова те заслужават да бъдат чути“, заяви Фон дер Лайен.

Регламентът трябваше да насърчи използването на нехимични методи за третиране и по-малко токсични биологични пестициди. Използването на химически пестициди се свързва с някои видове рак и заболявания като болестта на Паркинсон, както и с намаляването на пчелите и други опрашващи насекоми.

Съпартийците на Фон дер Лайен от Европейската народна партия определиха заявлението ѝ като “закъсняло, разумно и облекчаващо”. Регламентът беше един от трите законодателни акта, свързани със Зелената сделка, срещу които ЕНП гласува през този мандат на Европарламента.

Денков: Предлагаме нов меморандум, който да подпишем със земеделците (видео)

Намаляването на пестицидите в Европа се отменя – жест към протестиращите земеделци

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции