<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Росен Желязк...

Криза с бананите в Русия – спряха вноса заради оръжейна сделка със САЩ

06 Февруари 2024
0 197

Криза с бананите в Русия – спряха вноса от Еквадор заради оръжейна сделка със САЩ. Това научаваме от публикация на The Moscow Times.

Русия спира вноса на банани и цветя от Еквадор само седмици, след като страната се съгласи на оръжейна сделка със САЩ. Чрез нея Украйна ще получи от южноамериканската държава военно оборудване от съветската ера.

Руският орган за наблюдение на селското стопанство каза в изявление, че разрешенията за внос на петима еквадорски износители са спрени от вторник поради откриване на вредители.

Девет от 10 банана, внесени от Русия, идват от Еквадор, според руски медии.

От петък влизат в сила и ограниченията върху вноса на определени цветя. Еквадор е един от най-големите износители на цветя в света, главно на рози.

Криза с бананите в Русия – спряха вноса заради оръжейна сделка със САЩ
Снимка: iStock

Решенията идват след изявлението на еквадорския президент Даниел Нобоа на 10 януари, че е приел предложението на САЩ да размени оборудването от съветската епоха за модерни американски оръжия. Сделката е на стойност 200 милиона долара.

Съединените щати заявиха, че еквадорското оборудване ще бъде изпратено в Украйна. То ще помогне на Киев в конфликта му с Русия.

Сделката разгневи Москва. Миналата седмица говорителят на външното министерство Мария Захарова каза, че Еквадор е взел „безразсъдно решение под сериозен натиск от външни заинтересовани страни“.

Захарова обясни, че Еквадор има договорно задължение да не прехвърля подобно оборудване на трета страна без съгласието на Русия.

Еквадорският лидер разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски. Това стана по време на полагането на клетва от новия президент на Аржентина Хавиер Милей в Буенос Айрес.

Русия може да си прибере съветските паметници от България

Криза с бананите в Русия – спряха вноса от Еквадор заради оръжейна сделка със САЩ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции