<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=216417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сираков разк...

Путин с първо интервю за американски журналист след руската инвазия в Украйна

07 Февруари 2024
0 1106

Путин с първо интервю за американски журналист след руската инвазия в Украйна. Това научаваме от публикация на Reuters. Руският президент Владимир Путин е отговарял на въпросите на американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън, съобщи Кремъл. Това е първото му интервю с американски журналист след началото на войната в Украйна преди почти две години.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Путин се е съгласил на интервюто с Карлсън, тъй като подходът на бившия водещ на Fox News се различава от “едностранчивото” отразяване на конфликта в Украйна от много западни новинарски издания.

Когато става въпрос за страните от колективния Запад, големите мрежови медии, телевизионни канали и големи вестници по никакъв начин не могат да се похвалят, че дори се опитват да изглеждат поне безпристрастни по отношение на отразяването“, каза Песков на редовния брифинг в сряда.

Това са все медии, които заемат изключително едностранчива позиция. Разбира се, че няма желание да се комуникира с такива медии и едва ли има смисъл, а и едва ли ще има полза“, допълни той.

Попитан директно защо Карлсън е дал интервю на Путин, Песков каза, че подходът на американския журналист “в никакъв случай не е проруски, не е проукраински – той е проамерикански“.

Интервюто вероятно ще бъде излъчено в четвъртък, съобщи руската агенция ТАСС, позовавайки се на информация на Wall Street Journal.

Путин с първо интервю за американски журналист след руската инвазия в Украйна
Снимка: стопкадър/видео

Путин, който нареди нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 г., беше последно официално интервюиран от американска медия през октомври 2021 г. Тогава Хадли Гембъл от CNBC разговаря с него. След това Путин е говорил с журналисти от руски, китайски и казахски медии.

Много западни медийни организации напуснаха Москва или прекратиха дейността си поради обременителните закони за медиите, приети малко след войната. Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович, американски гражданин, беше задържан по обвинения в шпионаж през март 2023 г.

В публикация в X Карлсън обяснява, че интервюто ще позволи на американците да разберат гледната точка на Русия за войната.

Ние не сме тук, защото обичаме Владимир Путин… Не ви насърчаваме да се съгласите с това, което Путин може да каже в това интервю, но ви призоваваме да го гледате. Трябва да знаете колкото можете повече“, казва Карлсън.

Путин казва, че е изпратил десетки хиляди войници в Украйна. Целта – да защити националната сигурност на Русия срещу това, което той определя като враждебен Запад. Киев и неговите западни съюзници казват, че това е непредизвикана агресивна война и заграбване на земя в имперски стил.

Британското разузнаване разкри коя е актуалната цел на Путин

Путин с първо интервю за американски журналист след руската инвазия в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции