<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кръвната про...

Сарафов: Двама прокурори са заплашени миналата седмица заради Нотариуса

13 Февруари 2024
0 228

Сарафов: Двама прокурори са заплашени миналата седмица заради Нотариуса. Това обяви днес и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов пред членовете на Съдийската колегия.

Миналата седмица кадровиците насрочиха за днес изслушване на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд. Причината е скандала с т.нар. частен „SS club“ за магистрати, разразил се след убийството на Божанов. Заседанието се провежда на ръба на кворума.

В частния клуб на Божанов не е имало случайни хора, разкрива работил с него (видео)

Прокурорите, получили заплахи за живота си в неделя (11 февруари), са от Софийската градска прокуратура (СГП). Единият е бил на разходка със семейството си. Връщайки се към дома си, видял, че пощенската му кутия е отворена, а вътре имало патрон. Вторият е намерил пред дома си кръст от клони.

„Това е една конкретна заплаха, предупреждение към двамата прокурори да внимават вероятно в работата, да не бъдат активни. Тези случаи не може да ги извадим от контекста на ситуацията, разследвайки дейността на Мартин Божанов“, заяви Сарафов.

Той обяви, че днес ще изпрати докладите за заплахите на министъра на правосъдието с молба да бъде назначена охрана на двамата прокурори.

На заседанието присъстват още журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, съдия Владислава Цариградска и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Сарафов: Двама прокурори са заплашени миналата седмица заради Нотариуса
Снимка: Скрийншот, излъчване на живо / “Дневник”

Славов на свой ред заяви, че незабавно ще бъдат предприети мерки и призова при такива случаи да се осъществи незабавна връзка с министерството, за да може ГДО да бъде активирана и да осигури защита. Той гарантира, че служителите на дирекцията безупречно ще гарантират подобна защита.

Сарафов видя връзка между Гешев, Еврото и Нотариуса при проверка в Софийска районна прокуратура (видео)

Сарафов смята, че заплахите срещу прокурорите са ясен знак за това, че те работят съвестно и качествено. Той заяви, че няма как да се игнорират обстоятелствата и фактите, изложени в публичното пространство по повод твърденията за контакти на магистрати с Нотариуса и за членуването им в частния му клуб.

И.ф. главният прокурор посочи, че е назначил ревизия на Софийската районна прокуратура и го е възложил на много голям екип от проверяващи. “Няма нищо бомбастично, нищо лошо и страшно в проверяването на дела. Това е един нормален механизъм, с който една институция трябва да бъде дисциплинирана”, посочи Сарафов.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. Три дни след това Стайков каза, че убитият е бил собственик на затворен клуб за магистрати, който се намирал много близо до Специализираната прокуратура. Прокуратурата и МВР влязоха във въпросния “SS” клуб чак на 7 февруари. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както – дали и защо са ходили там.

Сарафов: Двама прокурори са заплашени миналата седмица заради Нотариуса

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции