<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217119" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жители на нов...

Проверяват дали разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса е бил защитен свидетел

13 Февруари 2024
0 119

Проверяват дали разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса е бил защитен свидетел. Ще се установява още дали е ползвал специализиран транспорт от Бюрото за защита на свидетели. От няколко години то вече е към правосъдното ведомство. Това обяви министърът на правосъдието Атанас Славов след края на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, пише Дневник.

В продължение на 7 часа съветът изслушва временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващият журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

В частния клуб на Божанов не е имало случайни хора, разкрива работил с него (видео)

Проверяват дали разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса е бил защитен свидетел
Снимка: Минко Чернев/БТА

След изслушването кадровият орган реши да създаде специална комисия. Тя ще продължи с изясняването на твърденията, че Божанов е имал сериозно влияние в съдебната система. Също, че в част от мрежата му са участвали съдии, прокурори и висши полицаи.

Комисията вероятно ще изследва и твърденията, че магистрати са имали специален достъп до частния SS club на Божанов. В него се е влизало със специални карти.

Какво точно ще прави комисията и какви ще бъдат параметрите на работата и съставът ѝ, предстои да бъде обсъждано на следващо заседание на колегията.

Сред предложенията беше тя да изиска справки и информация от различни институции, сред които ДАНС, МВР, Министерството на правосъдието, както и от Инспектората към Висшия съдебен съвет в опит да се установи, от една страна, имало ли е неправомерно влияние над магистрати от страна на Мартин Божанов-Нотариуса, а от друга – дали има данни за магистрати, участвали в корупционни схеми, свързани с Божанов.

Сарафов: Двама прокурори са заплашени миналата седмица заради Нотариуса

Имаше предложения в комисията да не участват само членове на съдийската колегия на ВСС. Да има и върховни съдии, както и административни ръководители. Журналистът Николай Стайков предложи съдиите, които са имали карти за достъп до клуба на Божанов, да не участват във въпросната комисия. И съотвтно да си направят отвод.

Проверяват дали разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса е бил защитен свидетел

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции