<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217129" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена изпрати ...

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване (видео)

13 Февруари 2024
0 479

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване на Биволъ. Става дума за незаконни сечи, злоупотреби при добива на дървен материал и разкрити корупционните схеми, които стигат до най-високите етажи на властта в България.

Едно от доказателствата, с което Биволъ разполага, е видеозапис, направен със скрита камера от телефон. На него се вижда и чува как бившият депутат от ГЕРБ и виден горски шеф Румен Желев оказва натиск по телефона върху горски инспектори. Целта е да бъдат прикрити незаконните сечи, извършени от дърводобивна фирма.

Скандалният видеозапис е направен в началото на април 2022 г. в дъбовата гора над с. Фазаново в Държавно горско стопанство (ДГС) “Царево”.

Тогава служители на Регионалната дирекция по горите в Бургас разкриват сериозни нарушения в дърводобивния обект на фирма “Бубоко 2020” ООД с управител Иван Нейков. В него се вижда как той е хванат от горските на място при извършване на незаконна сеч. Вижда се как нарушителят, след като е заловен, се обажда на някой, който след това веднага му връща обаждането.

По гласа и по обръщението става ясно, че е висшестоящ “Началник”. Той убеждава безапелационно горските инспектори да прикрият бракониерската сеч. От телефона на нарушителя “Началникът” говори с проверяващите и ги “съветва” да не му пишат актове с аргумент, че дърводобивникът е “негов човек”.  От думите на висшестоящия се разбира, че предстои одитна проверка по горската сертификация, преди която не е хубаво да излиза информация за някакви сериозни нарушения в стопанството.

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване (видео)
Снимка: iStock

Резултатът от контакта на бракониера с Шефа и свързването на инспекторите с него води в крайна сметка до несанкциониране на незаконните сечи и потулването на случая.

Целият сюжет на видеото и това, което се чува, говори за добре смазана и работеща машина за корупция. То онагледява като типичен пример механизма за протекцията на Горската Мафия, който от години е известен обществото, за чудовищните нарушения в управлението на българските гори, довели до смъртоносни последствия в много региони на страната. Един голям порок, който опира до най-висшите етажи на властта и политиката. Отговорните институции по презумпция си затварят очите и (разбираемо) отказват да разследват и да санкционират в дълбочина, чудовищните престъпления на корупционното управление. Потърсени за коментар, ЮИДП, РДГ Бургас и ДГС – Бургас отричат да са запознати със случая, а участниците в разговора – че не помнят за коя точно от всичките проверки става въпрос.

Видеозаписът е предоставен на “Биволъ” от източник, пожелал да остане анонимен под заплаха за неговата безопасност, с цел да се разкрие по нагледен начин как работи горската мафия и как се прикриват незаконните сечи в българските гори. Примерът не само надгражда, но и придава жива картина на предходно разследване с НПО-то “Зелени закони” за държавния чадър над незаконния дърводобив в София област, с цел разкриване истинското лица на мафиотската мрежа в горския сектор.

Особено важно е да се подчертае, че състоянието и експлоатацията на българските гори има пряко въздействие върху Природата в страната, нейното съхранение, а също и върху социално-икономическото положение на цялото българско общество.

Разследване показа, че има чадър над незаконните сечи в Софийска област

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване (видео)
Снимка: iStock

“Началникът” пази “нашето момче”

Анализът на записа показва, че между 1 и 7 април 2022 г. над с. Фазаново, в района на ДГС – Царево, Странджа планина, е заловен секач заради установени нарушения. Предполага се, че това е собственикът на фирмата “Бубоко 2020” ООД, Иван Нейков.  Горските от РДГ Бургас му обявяват, че трябва да му пишат акт за установените нарушения.

Нейков предлага на горските да говорят от смартфона му с човека, към когото се обръща с “Началник”. Според анализа, направен от Биволъ, информацията на източници и гласовата характеристика, може да се предположи, че на линията на “Началника” говори инж. Румен Желев на 64 г. Той е бивш председател на УС на ЮИДП (2011 – 2013), бивш шеф на РДГ Бургас (2009 – 2011), ДГС-Царево (2011 – 2013) и ДЛС Граматиково  (2014). 

Точната валидация на записа с телефонния разговор може да бъде направена след образуване на разследване от страна на Прокуратурата. Със средствата на Института по криминалистика към МВР.

Желев е виден член, активист на ГЕРБ, бивш депутат от управляващата партия и баща на бившата шефка на политическия кабинет в третото правителство на експремиера Бойко Борисов и негова приближена Деница Желева.

Лицето, чийто глас наподобява този на Желев, се опитва да защити хванатия край Фазаново потенциален бракониер Иван Нейков. Към момента на случката Румен Желев е главен експерт в централата на ЮИДП-Сливен.

“Началникът” говори с един от горските на малко име, очевидно двамата се познават отдавна.

Петьовка, какво го наловихте това хубаво момче”, пита Желев един от горските.

След допълнително проучване е установено, че Петьовката е горският Петко Лапчев – братовчед на бившия кмет на Царево от ГЕРБ Георги Лапчев. Гласът на висшестоящия настоява горските, към които се обръща фамилиарно, да се обадят на шефа на ДГС-Царево Николай Вълчанов, за да оправят “проблема”. При една сериозна проверка на разследващите органи много лесно може да се установи, чрез извадките на мобилния оператор, точния телефон и лицето, което е водило разговора с подобния глас на Румен Желев. Изводите дали това е разпъване на чадър над Дървената мафия от страна на приближен на Борисов политик, ексдепутат от управляващата партия и ръководен кадър в областта на управлението на горите, се налага сам.. Фактът обаче за автентичността на видеозаписа е безспорен. От разговора с участниците е установено, че това не е изигран театрален етюд. Става дума за реално събитие, което показва в разрез практиката на прикриване на престъпленията в българските гори.

Най-скандалното в случая е, че държавният чадър върху нарушителя не е разпънат от редови горски началник или местен кмет.

А от известен в областта член на политическа партия ГЕРБ, заемал всички възможни ръководни позиции в горския сектор. От сайта на ГЕРБ и от публични източници разбираме, че през последните 20 г. Румен Динев Желев е бил шеф на ДЛС Граматиково. Шеф на ДГС Царево, шеф на РДГ Бургас и председател на управителния съвет на ЮИДП. Депутат от ГЕРБ в 43-тото НС, по което време е бил и член на парламентарната комисия по земеделие и гори. По време на записа Румен Желев е в ролята на главен експерт към ЮИДП. Предприятието се явява едновременно контролен орган и обект на контрол от страна на РДГ Бургас.

Парадоксалното в случая е, че само година преди това и то по повод на сигнали за незаконни сечи на вековни гори в Странджа, Румен Желев публично заявява, че нарушения в Странджа нямало:

Странджа е едно от местата, на които най-регламентирано и щадящо се извършва сечта”.

Ето какво си „спомня“ бившият горски шеф в Бургаско и кадър на ГЕРБ, Румен Желев:

По подобен начин, неговият съсед, секачът Иван Нейков, неколкократно казва, че не помни за какво става дума. Не знае за записания разговор между него, Румен Желев и горските инспектори. Но с всичките си емоционални оправдания постепенно потвърждава случая от видеозаписа:

Проверяващият от РДГ Бургас – Петко Лапчев, върху който е упражнен натискът да не пише актове на Нейков, също твърди, че не си спомня подробностите за случая. Но охотно признава, че познава Румен Желев:

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване

С публикувания видеозапис вече става пределно ясно защо Изпълнителна агенция по горите и различни горски началници ежемесечно ни убеждават, че държавният горски контрол е на високо ниво, че нарушения в българските гори няма и че установената от държавата незаконна сеч ежегодно е само 20 000 куб. м., пише авторът Николай Марченко.

В противоречие на тези опорки са анализите на международната природозащитната организация WWF. Те сочат размер на незаконната сеч от около 2 млн. куб. м годишно. Това е около 100 пъти повече от оценките на ИАГ.

Ние от “Господарите” през годините също сме ви показвали десетки наши разследвания и репортажи, които уличават незаконната сеч:

Разкрихме брутална незаконна сеч край Ихтиман и Елин Пелин (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Незаконна сеч, изчезващи дървета и слепи институции и в Копривщица (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Как от “Експрес 79” отговориха на обвинението за извършване на незаконна сеч край Ихтиман (РЕПОРТАЖ)

Кметът на Бели Искър показа ужасяваща незаконна сеч край Самоков (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Години наред въпросът за чадъра над горската мафия у нас остава висящ. Докога това ще бъде покровителствена дейност? Защо невинни хора продължават да страдат, след като бъдат застигани от наводнения? А властите просто се оправдават с природата. Спрете с безобразието!

Кметът на Криводол маскира незаконна сеч в гората като почистване на ливада?

Полицията разнищва случая с незаконната сеч във вододайната зона на язовир Искър

Темата за незаконната сеч принуди родните медии да хванат гората

Незаконна сеч

Незаконна сеч 2

Човек на Борисов пази секачи бракониери, твърди разследване (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции