<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217137" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-накрая ст...

Твърди се, че Путин е предложил да прекрати огъня в Украйна

13 Февруари 2024
0 416

Твърди се, че руският президент Владимир Путин е предложил да прекрати огъня в Украйна. Това обаче е било отхвърлено от САЩ.

Предложението на руския президент за прекратяване на огъня в Украйна е било отхвърлено от Съединените щати след контакт чрез посредници, твърдят източници на Reuters.

Неуспешният опит на Путин води до продължаване на най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война. Вече трета година. Показва и още нещо – колко са раздалечени двете най-големи ядрени сили в света.

Източник от САЩ отрича да е имало официален контакт и обяснява, че Вашингтон няма да участва в преговори, които не включват Украйна.

Твърди се, че Путин е предложил да прекрати огъня в Украйна
Снимка: iStock

Путин е бил готов да обмисли прекратяване на огъня в Украйна, разкриват руски източници.

Той е изпратил сигнали до Вашингтон през 2023 г. публично и частно през посредници, включително чрез арабските партньори на Москва в Близкия изток и други.

Той е предложил замразяване на конфликта в сегашните линии и не е искал да отстъпи нито една украинска територия, контролирана от Русия. Това решение в Кремъл е смятано за най-добрия път към мира.

Обсъждането с американците не доведе до нищо“, казва пред Reuters високопоставен руски източник, запознат с дискусиите в края на 2023 г. и началото на 2024 г., при условие за анонимност поради чувствителността на ситуацията.

Втори руски източник, запознат с дискусиите, коментира, че САЩ са отказали обсъждане за евентуално прекратяване на огъня без участието на Украйна. Така контактите са завършили с провал.

Американците не са искали да оказват натиск върху Украйна, твърди трети източник, запознат с дискусиите.

Обсъждането на темата за прекратяване на огъня в Украйна и неуспеха на предложението на Путин не е публично обявявано досега.

Това идва в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън от месеци притиска Конгреса да одобри повече помощ за Украйна, но се сблъсква с опозицията от страна на съюзниците на фаворита за президентска номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Кремъл, Белият дом, Държавният департамент на САЩ и Централното разузнавателно управление са отказали коментар.

Твърди се, че Путин е предложил да прекрати огъня в Украйна
Снимка: iStock

САЩ казват, че „няма обратен канал“

Путин изпрати хиляди войници в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки пълномащабна война след осем години конфликт в Източна Украйна между украинските сили от една страна и проруските украинци и руските подставени лица от другата.

Украйна казва, че се бори за съществуването си, а Западът представя инвазията на Путин като заграбване на земя в имперски стил, което поставя под въпрос международния ред след Студената война.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че никога няма да приеме контрола на Русия над украинската земя. Той е забранил всякакви контакти с Русия.

Американски служител, пожелал анонимност, казва, че САЩ не са участвали в каквито и да било задкулисни дискусии с Русия. Също, че Вашингтон е бил последователен в това да не върви зад гърба на Украйна. Смята, че е имало неофициални разговори, но САЩ не са били ангажирани с тях.

Допълва също, че предложението на Путин, основано на това, което е публично съобщено, е непроменено спрямо предишните искания Русия да запази украинската територия. Служителят предполага, че Москва е разочарована от нежеланието на Вашингтон да приеме това.

Миналата седмица Путин каза на американския водещ Тъкър Карлсън, че Русия е готова за “диалог”.

Посредниците са се срещнали в Турция в края на 2023 г., казват руските източници.

Друг дипломатически източник твърди, че е имало руско-американски неофициални контакти чрез посредници по инициатива на Русия. Но те не са дали резултат.

Според тримата руски информатори сигналът на Путин е бил предаден на Вашингтон. Срещата е била с висши служители на САЩ. Включително съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, директорът на Централното разузнавателно управление Бил Бърнс и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Идеята е била Съливан да разговаря с външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков и да определи следващите стъпки. Това разкрива един от руските източници. Но когато се е обадил през януари, Съливан е казал на Ушаков, че Вашингтон е готов да говори за други аспекти на отношенията, но няма да говори за прекратяване на огъня без Украйна.

Официално няма информация дали се е състоял подобен разговор между Съливан и Ушаков.

Твърди се, че Путин е предложил да прекрати огъня в Украйна
Снимка: iStock

Путин „готов да продължи борбата“

Един от руските източници е изразил разочарование заради настояването на Вашингтон, че няма да тласка Украйна към преговори. Предвид факта, че Съединените щати помагат за финансирането на войната.

Американците не вярваха, че Путин е искрен за прекратяването на огъня, но той беше и е. Той е готов да обсъди прекратяване на огъня. Но също така е готов да се бори толкова дълго, колкото е необходимо“, коментира руски източник.

Кремъл не вижда много смисъл от по-нататъшни контакти със САЩ по въпроса.

Твърди се, че Путин е предложил да прекрати огъня в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции