<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217170" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МВР обясни за...

Все си обещаваме да не правим глупости на пътя, а после?! (Коментарът на редактора)

14 Февруари 2024
0 994

Все си обещаваме да не правим глупости на пътя, а после?! После качваме клипче с поредното си “топ” изпълнение а-ла “Мис силикон”, която повече съжалява за лошите условия в ареста, отколкото за шофирането си под въздействието на кокаин. Или просто убиваме човек – като Кристиан Николов, Георги Семерджиев или още стотици знайни и незнайни “герои”, решили, че е изключително престижно да карат луксозни возила след няколко дози и алкохол за цвят. После в новините се появява поредното обещание за по-строги санкции за абсурдните изпълнения на пътя. Следват протести, сълзи и гръмки обръщения, празни извинения и свидетелски показания колко добро и примерно момче/момиче е шофьорът и как винаги поздравява. А после?! После следва условна присъда или няколко години затвор, които се стопяват заедно със стопеното обществено внимание към темата.

Все си обещаваме да не правим глупости на пътя, а после?! (Коментарът на редактора)

А жестоката истина. България от години е на челните позиции по катастрофи на пътя. Втори сме по инциденти с фатален край на 1 милион души население в Европа – пред нас е единствено Румъния. Вместо да си вземем поука обаче, ежедневно гледаме видеа с брутални изпълнения по пътищата. По същите тези пътища, които се строят цял век, но с качество, само по себе си правещо ги опасни. Но опасните пътища са отговорни за малък процент от инцидентите – алкохолът и наркотиците обаче са водещи причини за тежките катастрофи. Управлението с несъобразена скорост ги допълва, за да стигнем до днешното положение. Тръгването на път се е превърнало в мисия за оцеляване. Дори не отваряме дума за купените шофьорски книжки, корупцията, в която също сме първенци и двойните стандарти.

Все си обещаваме да не правим глупости на пътя, а после?! (Коментарът на редактора)

Двойните стандарти

И като казахме двойни стандарти. “Мис Силикон” Катрин Йорданова управлява автомобил със стикер на Народното събрание. Кръвната ѝ проба за наркотици излиза няма и 24 часа след залавянето ѝ и положителния полеви тест. В същото време хора чакат с месеци, дори години и накрая отрицателните кръвни тестове не помагат да възстановят живота си.

Тази седмица от МВР съобщиха, че общественият натиск е причина резултатите на чалга певицата Диона и на “Мис Силикон” да станат известни толкова бързо.

МВР обясни защо кръвните проби на Диона и „Мис Силикон” излязоха толкова бързо

Дори няма опит за прикриване на двойния стандарт. Както едва ли ще има и в последствията за действията на двете “вип” персони. И двете са на свобода, а колите им не са конфискувани. На фона на това шофьори остават без автомобилите си, дори ако полевият тест е положителен, а кръвните проби се бавят с месеци. Наскоро мъж сподели, че подобен сценарий е довел до смъртта на баща му. Трогнати институции – няма.

Фалшиво положителен тест за наркотици съсипа живота на врачанин (видео)

Все си обещаваме да не правим глупости на пътя, а после?! (Коментарът на редактора)

Посланието

Отговорността в крайна сметка е колективна. Всеки шофьор има свободата на избор – да бъде част от проблема или част от решението. Изборът да се кара отговорно е първата стъпка към по-сигурни пътища и общество. И под отговорно се разбира – няма оправдание за доза забранено вещество преди шофиране. Няма оправдание и за демонстрация колко сме “над закона”, заснета и публикувана в социалните мрежи за “възпитателен” ефект. Още по-малко оправдани да демонстрират абсурдно поведение на пътя са обществените личности. Тяхната роля е да дават пример. Нямат право на “грешки”. Това напомнихме преди време и на Ивайло Нойзи, който беше заловен да шофира след употреба на алкохол:

Златен скункс за Ивайло Нойзи Цветков (РЕПОРТАЖ)

Обещанието за безопасно шофиране трябва да се превърне в повече от думи; то трябва да стане мисия, към която ние като общество се стремим всеки ден.

По темата работи: Виктория Симеонова

Все си обещаваме да не правим глупости на пътя, а после?!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • КИРИЛ ХРИСТОВ

    24 Април 2024

    БОЙ!!!

Реакции