<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217255" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българин, доб...

Акция на Европол конфискува нелегален ботокс и други фалшиви медицински изделия

14 Февруари 2024
0 124

Акция на Европол конфискува нелегален ботокс и други фалшиви медицински изделия. Международната операция се е провела в 30 държави, от които и България, уточниха от агенцията.

При мащабната акция са разбити 4 нелегални лаборатории и са конфискувани незаконни медицински изделия, субстанции, ампули и хапчета на обща стойност 64 млн. евро.

Иззети са 636 263 незаконни опаковки с незаконни лекарства, 69 255 килограма прахове и суровини, 121 503 флакона и ампули и над 12 милиона таблетки и хапчета.

Българи са пострадали след терапия за отслабване с ботокс в Турция

За нелегалната дейност са задържани близо 300 души. Има повдигнати над 1200 обвинения. Закрити са и над 90 интернет сайта, които са предлагали тези продукти за продажба.

Италианските власти са открили подземна лаборатория, създадена за производство, етикетиране и опаковане на допинг продукти. Полицията е конфискувала огромни количества допинг вещества под формата на флакони, таблетки, капсули, бутилки и опаковки, всички предназначени за продажба в Италия. Твърди се, че трафикът им е ставал през цяла Европа и Китай.

Акция на Европол конфискува нелегален ботокс и други фалшиви медицински изделия
Снимка: Europol

Лекарствата често се фалшифицират в подземни лаборатории без никакви разпоредби или мерки за безопасност. Фалшивите продукти, създадени при такива обстоятелства, не дават желания ефект. В най-добрия случай пациентът остава нелекуван, но такива продукти могат да причинят сериозни здравословни проблеми или да бъдат потенциално смъртоносни.

Камили отпаднаха от конкурс за красота, защото имали ботокс

Операцията е подкрепена и от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), Frontex, Световната антидопингова агенция (WADA) и националните медицински агенции.

Акция на Европол конфискува нелегален ботокс и други фалшиви медицински изделия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции