<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217322" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новопоставен...

Критикуват сериал на Netflix заради сексуалната ориентация на Александър Велики

14 Февруари 2024
0 1487

Критикуват сериал на Netflix заради сексуалната ориентация на Александър Велики . Поредицата “Alexander: The Making Of A God” разказва историята на царя на античното царство Македония и неговото издигане на власт, пише Булевард България. Документалният сериал на Netflix пресъздава исторически моменти, като дава и свидетелства от експерти, за да обрисува пълната картината на живота на владетеля от IV в. пр. н.е.

Критикуват сериал на Netflix заради сексуалната ориентация на Александър Велики
Снимка: стопкадър/видео

Сексуалната ориентация на Александър Македонски е предмет на дебати сред историците, но до голяма степен е прието, че великият завоевател не е бил строго хетеросексуален. Това е така отчасти и защото културните норми на Древна Гърция са били различни, но и тогава мъжете са имали еднополови връзки и не са го криели.

Сериалът в шест части показва и тази част от героя на владетеля. Това породи недоволство сред някои потребители в социалните мрежи. Някои от тях изтъкват, че още “в първите 8 минути” на поредицата главният герой се целува с Хефестион – благородник и вероятният партньор на Александър Велики.

Консервативни онлайн коментатори обвиняват продукцията, че е “превърнала историческата личност в гей” въпреки тезите на историците.

Сериалът има ниски оценки в платформите за филмови ревюта, но не цялото недоволство е съсредоточено върху личния живот на царя.

Продукцията включва елементи на художествена измислица и сцените с целувката между Александър и Хефестион са плод на творческата свобода на сценаристите. Но има много доказателства, които подсказват, че двете исторически личности са били много повече от приятели.

Александър Велики е имал поне две деца и три различни брака. Той умира малко след смъртта на Хефестион. Тогавашната му съпруга смята, че именно загубата на Хефестион е допринесла за преждевременната смърт на завоевателя.

Поредицата е критикувана още заради историческата си точност, както и заради цялостния ѝ тон. Като например факта, че близките хора наричат Александър Велики с галеното прозвище “Алекс”. Представят се също неточно военните стратегии и постижения на владетеля.

И други исторически проекти на Netflix преди са били обект на бурни спорове. Преди година документален сериал за живота на кралица Клеоптара VII не се хареса в Египет. Причината за недоволството беше, че египетската владетелка е изобразена като чернокожа африканка.

Потребителка на Netflix твърди, че платформата разбрала, че е бисексуална преди тя самата да го разбере

Критикуват сериал на Netflix заради сексуалната ориентация на Александър Велики

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции