<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217363" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гръцкият пар...

Депутатите решиха дали да зачетат ветото на президента за промените в Наказателния кодекс

15 Февруари 2024
0 71

Депутатите решиха дали да зачетат ветото на президента за промените в Наказателния кодекс. За повторното приемане на измененията гласува един депутат „за“, 51 бяха „против“, 134 – „въздържал се“. Така парламентът уважи наложеното от Румен Радев вето върху “възкръсналия” Пленум на ВСС. Законопроектът се връща за обсъждане.

Пленарната зала беше изцяло превзета от изказвания на представителите на опозицията – “Възраждане”, БСП, “Има такъв народ”. Представители на управляващите не взеха отношение за това дали и как смятат да редактират текстовете.

Депутатите решиха дали да зачетат ветото на президента за промените в Наказателния кодекс
Снимка: Владимир Шоков/БТА (ЕК)

Още когато президентът Румен Радев обяви, че връща промените в (НПК) в тази им част за ново обсъждане, министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че не е изненадан, тъй като пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше заменен от два отделни органа, Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, с промени в Конституцията в края на миналата година.

Депутатите „съживиха“ Пленума на ВСС, който ликвидираха с Конституцията

Припомняме, че в началото на февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, създадени с измененията в Конституцията, ще продължи да работи сега действащият ВСС и Пленум. Като така съживиха, погребания с предишните промени, Пленум на ВСС.

Според приетите текстове до избирането на ВСС и Висш прокурорски съвет, настоящият ВСС продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство, при спазване ограниченията, предвидени в разпоредбите от Закона за изменение и допълнение, чрез Пленум, съдийска и прокурорска колегия. Текстовете предвиждат още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Радев наложи вето върху “възкръсналия” Пленум на съдебния съвет

Румен Радев наложи вето върху промените на 12 февруари. Държавният глава заяви, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Като се вземе предвид колко са гласовете на “въздържалите се”, става ясно, че депутатите не са напълно съгласни с мнението на президента. Въпреки това, зачитането на неговото вето е стъпка в правилната посока.

Депутатите решиха дали да зачетат ветото на президента за промените в Наказателния кодекс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции