<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=217783" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съюзът на съд...

Рашков: Едва ли парламентарната комисия за “Нотариуса” ще доведе до големи разкрития (видео)

19 Февруари 2024
0 160

Рашков: Едва ли парламентарната комисия за “Нотариуса” ще доведе до големи разкрития – това заяви бившият вътрешен министър в интервю за “На фокус” по NOVA.

“Тя е съставена не на паритетен принцип, а на принципа на мнозинството. В нея ще се вземат решенията с мнозинство. Този, който има повече представители, ще победи в гласуването “това да – това не”. Заради което комисията няма да извърши обективно проучване на всички факти и обстоятелства. Те засягат една от основите на държавата, а именно съдебната власт”, заяви той.

Като служебен и редовен вътрешен министър Бойко Рашков е бил залят от сигнали за вероятни престъпления на групите на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров по прякор Еврото и е работил по тях. Днес обаче Рашков не е част от комисията, която ще проверява кои са магистратите, които имат карти в SS клуб и какво е влиянието на Божанов в прокуратурата и съда.

На въпрос дали бившият главен прокурор, а още по-рано и шеф на спецпрокуратурата – е сред гостите в магистратския клуб SS, Рашков отговори:”Бих казал – да, г-н Гешев е бил посетител в това заведение”.

Настоящият депутат от ПП разказа пред Лора Крумова, че е получил първи данни за влиянието на кръга около Нотариуса още през 2021 година, докато е бил на поста вътрешен министър в първото служебно правителство. По думите му тогава при него са “започнали да идват много хора”. Изреди поименно съдия Владислава Цариградска, Ивайла Бакалова, журналистът Николай Стайков и мн. др.

Той  посочи, че разкрития на една от бившите съпруги на Мартин Божанов (той е имал 4 такива) са се потвърдили с доказателства.

“Незабавно тези материали (подадените информация и данни), които се събраха може би за месец, ние ги занесохме на ръка, така да се каже, в ГДБОП, за да избегнем предварителното изтичане на информация към заинтересованите лица. В тази връзка ще кажа един любопитен факт – още вечерта се бяха обадили на бившата съпруга на Божанов и да я заплашват да си затваря устата и да си преценява какво говори в МВР”, уточни Рашков и подчерта, че информацията е изтекла веднага.

Той разказа за случай, при който в кабинета, в който са се провеждали срещите, е имало такава с бившата манекенка Ивайла Бакалова и Николай Стайков от Антикорупционния фонд (б.р. – Бакалова е в основата на разследването на фонда от юни 2021, в което Божанов е изобличен като посредник към съда). На тази среща е присъствал и Калин Стоянов, обясни Рашков.

Впоследствие на Рашков му се е наложило да проведе още една среща с някой от тези, които са искали да представят такава информация, и се е срещнал отново с Бакалова, тогава с мотив да не се изнася информация, е задължил цялото политическо ръководство на МВР (той и заместник-министрите му) да присъства на тази среща, да я изслушат и са я изпратили (получената информация) отново в ГДБОП.

“На петата или на десетата минута обаче – когато си отиде Бакалова втория път, в едно от тези трите – казват им кафяви издания – също излезе информация, че тя е била там, и т.н., и т.н.”

Запитан какво подозира от това, бившият вътрешен министър подчерта, че има теч на информация “както от кабинета на министъра, там бяха моите заместници тогава, и впоследствие от служители на ГДБОП”.

В отговор на въпрос уточни още, че бившата съпруга на Божанов е била разпитана в ГДБОП и на излизане пред сградата на службата е била спряна от Мартин Божанов, който е я е заплашил.

На въпрос дали е установил откъде е течът на информацията Рашков отговори, че “аз съм убеден откъде е, но нека да спестим това от екрана”.

Той посочи, че важна светлина ще се получи, ако се разбере откъде Нотариуса е имал право да се движи с частна лека кола със син буркан, да влиза безпрепятствено в Специализираната прокуратура и Спецсъда, без никой да го проверява. “И до момента никой не е изяснил докъде и при кого се е явявал там – с какви задачи и др. подобни.” 

Бившият вътрешен министър наблегна, че парламентарната комисия може да изиска информация от МВР, включително сътрудник ли е бил Мартин Божанов, и тези данни ще дадат много важни отговори “каква е ролята на министерството към онзи момент”.

Намекна, че Мартин Божанов е имал протекции в МВР и заради това си е позволявал свободно да извършва изнудвания и рекет на граждани, да осъществява насилие върху тях и т.н., въпреки че е бил криминално проявен.

В този контекст даде и друг пример. По думите му, докато е бил вътрешен министър, Рашков се е натъкнал по друг повод на друго подобно лице, което е имало около 40-50 записа за криминални прояви, включително и присъди, който е бил поддържан от “един високопоставен оперативен работник от Главна дирекция “Национална полиция”, и на този криминално проявен “от ботевградско полицейско управление бяха дали за един ден оръжие”. По думите му ако обикновен гражданин поиска разрешение за оръжие, ще отнеме поне 15-20 дни, за да го получи.

Запитан дали това, което иска да каже, е, че в продължение на години МВР е покровителствало хора от организираната престъпност, така че те да могат да рекетират безнаказано, той отговори: “Точно това казвам.”

А ето как отговори той на въпрос Гешев ли е най-високото ниво, което е “протекло” в информациите:

“Има споменаване на няколко имена в тези сведения, които бяха получени тогава. И между тези имена са някои доста напористи политици в настоящия момент.

– Колко напористи, защото има един феноменално напорист? – попита Лора Крумова.

О, той  е феномен! Той е комбинативен като Остап Бендер – да не го засегна. Но интересно е, че той е работил заедно с Пепи Еврото в Столичната следствена служба. И е бил назначен по втория начин (б.р. вероятно има предвид Делян Пеевски не само заради прякора, че е “феномен” в политиката, а че наистина кариерата му тръгва като следовател в СтСлС,).

Рашков: Едва ли парламентарната комисия за “Нотариуса” ще доведе до големи разкрития (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции