<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218105" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайни свидет...

Поредна издънка на съдебната ни система: Оневиниха юриста от МВР, която обиди малтретирано момиче

22 Февруари 2024
0 1027

Поредна издънка на съдебната ни система: Оневиниха юриста от МВР, която обиди малтретирано момиче. “Сега” съобщава за “невероятните мотиви”, с които съдия Елена Попова от Административния съд в София отмени забележката, наложена на главната юрисконсултка от СДВР Деляна Иванова.

МВР излезе със становище за юрисконсулта, обидил битото момиче зад колоните на МС

Предисторията

На 20 юли 2020 година, ние от “Господарите” Ви запознахме със случая на Цветелина Цветкова – единствената жена, която е била зад онези колони на Министерския съвет. Да, онези колони, зад които няколко човека бяха жестоко пребити от “органите на реда”. Само защото изпълняваха гражданското си право да протестират срещу това, което не им харесва и което искат да променят – правителството. Тогава Цвети сподели пред камерата ни, че ще потърси своите права, а ние се надявахме правосъдието да възтържествува.

Ексклузивно: Говори битата от полицаи протестираща (РЕПОРТАЖ)

Година по-късно се разпространиха кадри от въпросната вечер. На тях се видя как момичето е било с бял потник, който заради действията на полицаите е развлечен и тя стои с белезници, на колене, полугола, в безпомощно състояние. Тогава полицаите решават да я снимат и да я галят по главата. Впоследствие Цветкова е задържана в Трето районно полицейско управление за около 23 часа.

“Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример”, беше становището на главния юрисконсулт на СДВР Деляна Иванова.

Поведението на битата зад колоните на МС Цветелина било “нагло и недостойно” според юрист на СДВР (снимки)

Поредна издънка на съдебната ни система: Оневиниха юриста от МВР, която обиди малтретирано момиче

Както сами виждате написаното е далеч от професионалния правен изказ.

Иванова претендира, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона. Според нея, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е вината на пострадалата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на протест. Защото нито от двете обстоятелства не дава право на полицаите да извършат доказано незаконен арест. Или пък да се гаврят със задържания, при положение, че той дори е чисто гол. 

Още един месец измина от началото на “спешната” проверка за обидите за малтретираното момиче от служители на МВР

В началото на август м.г. стана известно, че МВР бави проверката, въпреки че тя беше обявена за спешна. Деляна Иванова твърдеше пред Административния съд в София, че неправилно са били присъдени неимуществени вреди на Цветелина Цветкова в размер на 40 000 лв. заради действията на полицията спрямо нея по време на летния протест през 2020 година.

Как съдът “наказа” Деляна Иванова?

Иванова стартира дисциплинарно производство, което завърши с възможно най-лекото наказание по Закона за държавния служител. В СДВР приеха, че с поведението си тя е уронила престижа на службата. Иванова обаче обжалва и така казусът се прехвърли в съда.

Сега съдия Попова го решава в полза на Иванова. Решението е окончателно.

Съдът установи, че в МВР са спазили всички правила и срокове при воденето на дисциплинарното производство. Обаче според съдия Попова виновен е адвокатът на Цветкова, а не юристката от СДВР.

“В случая действително може да се приеме изводът за нарушение на етичния кодекс на държавните служители с използваните изрази в касационната жалба”, казва съдът. Обаче последиците за МВР не са настъпили от нейните действия, а от действията на адвокат Хаджигенов, който е разпространил “произведението” на Иванова. “Жалбата е станала обществено достояние не защото Иванова е официализирала съдържанието ѝ, а в резултат на целенасочено поведение от процесуалния представител на насрещната страна по делото, което поставя под въпрос собственото му етично поведение във връзка с воденото дело”, пише съдия Попова.

Коментарът на “Господарите”

Скъпи приятели, ставаме свидели на поредната несправедливост в нашата пропита от корупция съдебна система. Съдия Попова скоростно оневини Деляна Иванова. ВАС обаче още не е постановил решението си по делото за обезщетението на Цветкова. А двата процеса бяха гледани в един и същи ден – на 25 януари. 

Как пък винаги все така става? Изминаха почти 4 години от случая, а за Цвети все още няма справедливост. Очевидно в България да те бият, докато си полугол и в безпомощно състояние, за което после дори да бъдеш обиждан, е нещо нормално.

Юристконсултът дори бива потупана по рамото за тези си действия. Освен да кажем “Браво” на съдебната ни система, която отново защите “своите”, вместо невинните!

Поредна издънка на съдебната ни система: Оневиниха юриста от МВР, която обиди малтретирано момиче

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции