<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218148" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Участнички в ...

Българските предавания: Наръчник за бъдещи продуценти (Коментарът на редактора)

22 Февруари 2024
0 5263

Българските предавания: Наръчник за бъдещи продуценти. Добре дошли в “Наръчник за създаване на предаване в България”. Четиво, подходящо за всеки, който смело иска да нарече себе си “продуцент”. Внимание: нека се чете с оставени задръжки още при корицата. Защото все пак по “корицата се посреща, а по книгата се изпраща” – Мони Бонбони. 

20 години общество като в риалити, гледащо риалити (Коментарът на “Господарите”)

Бъдещи продуценти, слушайте и записвайте. Корицата на вашето предаване е пилотният първи епизод. От изключителна важност е първото впечатление, което участниците ще оставят у зрителя. Визитките трябва да бъдат изпипани така, че и най-безинтересният славей от село Ключ да изглежда като надъхан и непобедим състезател. Запомнихте ли? Продължаваме напред. 

Сигурно вече си зададохте въпроса “силни и напудрени визитки, добре, ама участниците как да ги подберем?” Спокойно, продължавайте да четете наръчника и ще разберете. Важното е да бъдете като магнит. С остър и ловък като бръснач мозък да откривате “телевизионните персони”. Звучи сложно, а всъщност е адски просто. Не се притеснявайте, след една реклама по телевизията ще започнат да лепят като мухи формулярите си за кастинг. А селекцията… тя става чрез: 

Методика за откриване на задължителните телевизионни персони :

  1. сладки шматки – тези, които всеки ги обича и мрази едновременно. Глупави, излагащи се. Но зрителят маха с ръка и си казва “е, какво пък, поне е добричка/ък”. 
  2. лафаджиите – тези, които нямат проблем да бръщолевят, защото езикът им изпреварва мозъка. Перфектни за TikTok позициониране, лафовете им вдигат рейтинга. 
  3. разчупващите стереотипи – “влизам в предаването, защото искам да докажа, че…” тип хора, които са крайно амбицирани да надвият комплексите си. Състезателният пренавит типаж, от когото имате нужда. Може да го смачкате в напреднал етап, за да докажете на зрителя, че свръх амбицията не е полезна. 
  4. стратезите – винаги трябва да разполагате с участници, мислещи си, че след като са изгледали 73727 епизода на предавания, то всичко им е ясно. И могат да надхитрят играта. Ха-Ха-Ха. Отново са перфектни за мачкане.

и още:

  1. сблъсък млади със стари – не може да избегнете сравненията във възрастта. Дори е задължително да ги имате. Вкарвате някой с 10-15-20 години по-голям и не спирате да слушате “не си ми на годините и опита”. Така си гарантирате и по-възрастна аудитория, която трудно се впечатлява вече. 
  2. хейт пионките – на кастингите се оглеждате за хората с най-голямо самочувствие без покритие. Склонни да преминат всякакви граници на добро възпитание и държание, само и само да станат популярни. Избирате ги веднага! Това са вашите хейт пионки. Зрителите нямат търпение да видят техните действия, за да ги посочат с пръст, заклеймят и нахейтят във Facebook! А скандалът продава! 
  3. познатите до болка лица – нищо, че се появяват в почти всяко едно предаване, омръзват и не бълват ново съдържание, важното е да ги има. Зрителят трябва да ги вижда, докато не изстискате всичко от тези звезди, инфлуенсъри, певици, танцьори, лайф коучове и тн, и тн. 
Българските предавания: Наръчник за бъдещи продуценти (Коментарът на редактора)

Вече достигнахте почти до края на наръчника! Остана само да изберете типа и съдържанието на предаването си. Спокойно, не е нужно да имате най-новата и страхотна концепция. В момента българският зрител се задоволява с предавания от “нафталина”. Продуцентите залагат на сигурно и това, което вече се е гледало някога с интерес. Познати заглавия с още по-познати герои. 

Комичната реалност

За съжаление или не, този наръчник е абсолютно комично адекватен, защото това е извадката по интереси на българското общество. Търсенето определя предлагането. Предлагането – рейтинга. А рейтингът – той се определя от телевизионните персони. Това, което вълнува зрителя.

Затова, скъпи зрители, не се чудете защо предаванията предлагат такива участници. Рейтингът е определил, че това е харесваното в България. А вие сте рейтингът, движещата сила. Вие определяте какво да бъде на екран като го гледате или не. Затова избирайте съвестно, местете от канал на канал и не се задоволявайте с малко! Не очаквайте стартирането на нов сезон, за да откриете своята жертва за хейт. Напротив, вълнувайте се да видите някой, който ще ви даде добър пример. Ако не го откривате, то някой със сигурност е прочел този наръчник. И го е приел присърце. 

Внимавайте много какво гледате и приемате като пример от екрана.

Българските предавания: Наръчник за бъдещи продуценти (Коментарът на редактора)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции