<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218251" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Терзиев заяв...

Ще реставрират хотел от културното наследство на София

23 Февруари 2024
0 352

Ще реставрират хотел от културното наследство на София, съобщиха от Столична община.

Главният архитект на общината Здравко Здравков е издал разрешение за строеж за изпълнение на реконструкция на сградата и за реставрационно-консервационни работи по фасадите на хотел „Париж“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в столицата.

В момента сградата е в окаяно състояние. Тя е неизползвана от дълги години заради поредица от съдебни дела за собствеността. Сега новият собственик е предприел действия за възстановяването ѝ като част от недвижимото културно наследство на София. Това ще се случи със съдействието на общинското направление “Архитектура и градоустройство”.

Ще реставрират хотел от културното наследство на София
Снимка: Столична община

Емблематичната за София сграда, проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – арх. Наум Торбов, е построена в периода 1909 – 1912 г. Тя е с четири надземни етажа с характерната за периода надлъжна схема на хотелските стаи. Декоративната фасадна система е разработена чрез мазилкова техника в стил “сецесион”.

Превръщат телефонната палата в София в хотел

Сега фасадата ще бъде възстановена по оргиналния проект на арх. Торбов.

Ще реставрират хотел от културното наследство на София
Снимка: Столична община

Атласът на недвижимото културно наследство на България вече е достъпен онлайн на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Тази версия обхваща всички обекти от списъка на световното културно наследство и от регистъра на археологическите резервати, както и между 10 и 15 % от паметниците на културата, за които са определени граници и предписания за опазване според изискванията на Закона за културното наследство. 

Ще реставрират хотел от културното наследство на София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции