<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не сушете моб...

Шпионски софтуер е открит в телефона на български евродепутат (видео)

23 Февруари 2024
0 225

Шпионски софтуер е открит в телефона на български евродепутат. Елена Йончева, още един евродепутат и асистент, са били засегнати от “Пегас”, разказва NOVA.

В България подслушването и следенето може да са незаконни, но пък са лесно достъпни (видео)

“Шпионският софтуер „Пегас” е за следене и събиране на информация от мобилни телефони”, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Той обясни, че заразяването става изключително лесно – достатъчно е само да се напише телефонният номер на жертвата в панела на софтуера.

„Оттам нататък софтуерът напълно автоматично прави проверка на операционната система на телефона, след което изпраща пуш нотификация с линк, чрез който устройството може да се зарази. С новата версия на „Пегас” вероятно това може да се случи, дори без да се отваря въпросният линк”, обясни Тулев.

Шпионски софтуер е открит в телефона на български евродепутат (видео)
снимка: iStock

Веднъж достъпи ли телефона на жертвата, хакерите вече разполагат с цялата информация в него – съобщения, местоположение, снимки. Тулев посъветва, ако имаме съмнения за подобна атака, да върнем устройството на фабрични настройки.

Бъдете бдителни с кого общувате, какви съобщения получавате, дали телефонът ви не функционира по странен начин. Пазете се!

Шпионски софтуер е открит в телефона на български евродепутат (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции