<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218638" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Малтретирано...

След апел в тв шоу: Германската полиция арестува издирвани от десетилетия

27 Февруари 2024
0 206

След апел в тв шоу: Германската полиция арестува издирвани от десетилетия членове на крайно лява терористична групировка.

Даниела Клете, член на известната германска крайнолява Фракция “Червена армия”, беше арестувана в Берлин в понеделник след след обвинения във въоръжен грабеж и опит за убийство, пише Дневник.

65-годишната Клете, член на така нареченото “трето поколение” на въоръжената Фракция “Червена армия” (RAF), отдавна е издирвана заедно с други двама членове на групата, Буркхард Гарвег и Ернст-Фолкер Щауб, за поредица от грабежи и поне един опит за убийство.

След апел в тв шоу: Германската полиция арестува издирвани от десетилетия
Снимка: стопкадър/видео

Клете, Гарвег и Щауб са заподозрени в извършване на поредица от въоръжени грабежи между 1999 г. и 2016 г.

Но престъпленията, за които са издирвани, не са извършени от името на RAF. Въоръжената група се разпада през 1998 г., като изпраща анонимно писмо до офиса на Reuters в Кьолн, в което останалите членове заявяват, че “градската партизанска група на RAF вече е история”.

Късно вчера вечерта полицията успя да задържи Даниела Клете в апартамент в Берлин“, каза Фридо де Врис, ръководител на отдела за криминални разследвания в Долна Саксония на брифинг във вторник. Тя не оказала съпротива.

В самия край на брифинга де Фрис каза, че е получил информация за извършен втори арест, но самоличността на задържания все още не е потвърдена.

Полицията засили усилията си да задържи бегълците, след като получи сигнал от обществеността през ноември. Това доведе до апел в популярно телевизионно криминално шоу преди две седмици. Подадени са над 250 сигнала за местонахождението на тримата издирвани.

Ще борим тероризма с всички законни средства. Терористите не могат никога да се чувстват в безопасност. Дори след 30 години“, каза вътрешният министър на Долна Саксония Даниела Беренс.

От апартамента, в който е открита Клете, са иззети пистолет, два пълнителя и патрони. Той се намира в централния квартал “Кройцберг” в Берлин, където тя живеела сама. По-късно Клете е откарана с хеликоптер в затвор в северния град Бремен.

Основана от Андреас Баадер и Улрике Майнхоф – първото поколение на крайнолевите, Фракция “Червена армия” произлиза от протестите на немски студенти срещу войната във Виетнам.

По време на пика на дейността си през 70-те години на миналия век групата е отговорна за вземането на заложници. Също и за убийството на най-малко 33-ма души. Сред тях държавни служители, полицаи, бизнес лидери и американски войници.

Заподозрян превел доброволно биткойни за 2 млрд. евро на германската полиция

След апел в тв шоу: Германската полиция арестува издирвани от десетилетия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции