<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218703" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 14-годишно мом...

Училища от цялата страна отбелязаха Деня на розовата фланелка (видео и снимки)

28 Февруари 2024
0 271

Училища от цялата страна отбелязаха Деня на розовата фланелка. Малки и големи сложиха розови дрешки, за да кажат “Не на насилието в училище”!

Днес отбелязваме Световния ден на борба с тормоза в училище, познат още като “Ден на розовата фланелка”. Последната сряда от месец фервуари е денят, в който символично слагаме розови одежди, за да изявим непримиримостта си към насилието.

Училища от цялата страна отбелязаха Деня на розовата фланелка (видео и снимки)
Авторска снимка: ЗПГ “Климент Арк. Тимирязев”, гр. Сандански

Инициативата започва през 2007 г., като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в училище в Канада. Двама ученици от 12-ти клас раздават 50 розови тениски в подкрепа на ученик от 9-ти клас, подиграван за носене на розово поло. Събитието бързо надхвърля границите на училището и се превръща в световна кампания срещу насилието.

Не, насилието сред децата не е “детска работа” (Коментарът на “Господарите”)

Световният ден е един в годината, но борбата с насилието е ежедневна. Насилието и тормозът в училище са проблем за децата не само у нас, но и в цял свят. Според проучване на УНИЦЕФ над половината тийнейджъри по света са били поне веднъж обект на насилие от страна на връстници във и около училище.

Насилието има различни форми – физическо, психологическо, сексуална злоупотреба, експлоатация, неглижиране или малтретиране, вербално насилие, тормоз, кибертормоз. А вредите от него за безспорни, а понякога дори необратими.

Посягането върху физическото и психичното здраве на децата се отразява върху тяхното развитие, върху способността им да учат и да изграждат отношения с други хора и да бъдат пълноценни.

Училищният тормоз и несигурната училищна среда са една от причините за ранно отпадане от образователната система, намаляване на посещаемостта, влошаване на резултатите на учениците и имат значими социално-икономически ефекти. А знаем, че образованието е от ключово значение за развитието и реализацията на нашите деца.

Ние от “Господарите” заставаме твърно зад кампанията на розовата фланелка и многократно сме заявявали позицията си относно насилието във всичките му форми. Тормозът в училище е нещо, което трябва тотално да се елинимира, ако искаме да живеем в едно по-добро общество.

Училището трябва да е среда, която приобщава, а не която изключва “различните”. Фокусът трябва да е върху образованието, а не кой с какви дрехи или обувки е дошъл. Освен задължителните уроци, трябва да се учат толерантност и уважение!

Как отбелязяха Деня на розовата фланелка у нас

Децата са огледало на нашето общество, нека ги възпитаваме да бъдат добри едни с други, да си помагат и уважават. Насилието и тормозът нямат място в училище! Нямат място вкъщи или на улицата, не трябва да имат място и в общество, което иска да се развива и просперира!

Видеото е предоставено с любезното съдействие на ученици от ЗПГ “Климент Арк. Тимирязев”, гр. Сандански!

#НеНаНасилието

Училища от цялата страна отбелязаха Деня на розовата фланелка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции