<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218710" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕК обяви, че н...

ЕК стартира проучване у нас за нелоялни практики сред търговци на храни

28 Февруари 2024
0 48

ЕК стартира проучване у нас за нелоялни практики сред търговци на храни. Онлайн въпросникът е достъпен за бизнеса в целия ЕС и е наличен на всички официални езици. Попълването му ще е възможно до 15 март.

Търговци ни цакат със задължителни опаковки, дори да не ги използваме

“През последните седмици фермерите и техните асоциации изразиха загриженост относно разпространението на нелоялни практики във веригата за доставка на храни. Участвайки в проучването. Фермерите и по-малките участници могат да изразят своите притеснения и да споделят своя опит с нелоялни търговски практики”, се казва в официално съобщение на комисията за стартираната инициатива.

В него е допълнено още, че през март Брюксел ще представи пред държавите членки предложения за действия, обхващащи въпроси като прозрачност на пазара по цялата верига на стойност. Прилагането на приетата през 2019 г. директива срещу нелоялните търговски практики в сектора на храните, разходите за производство и “по-хомогенен контрол на съществуващите правила за вносните селскостопански продукти”.

ЕК стартира проучване у нас за нелоялни практики сред търговци на храни
снимка: iStock

Правоприлагане

Оттам допълват, че след като по-рано през седмицата ЕК е представила предложения за намаляване на административната тежест върху земеделците. Тя работи паралелно и по действия за подобряване на пазарната им позиция във веригата на доставки. Както и на правоприлагането срещу нелоялните търговски практики.

През март се очаква и ЕК да проведе друго голямо проучване сред европейските земеделски производители. Свързано с административната тежест и трудностите, които срещат при прилагането на правилата на Общата селскостопанска политика. И други правила и тяхното приложение на национално ниво.

Целта е до лятото да има по-ясна картина за администрирането на сектора. А до есента – и по-подробен анализ. Това стана ясно от информация на комисията, която бе представена пред съвета на земеделските министри на ЕС в началото на седмицата.

ЕК стартира проучване у нас за нелоялни практики сред търговци на храни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции