<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218793" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чехия даде по...

Европа няма да признае президентските избори в Русия

29 Февруари 2024
0 402

Европа няма да признае президентските избори в Русия. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза, че неговите членове никога не биха признали резултатите от предстоящите президентски избори в Русия. Тя говори пред кореспондент на Радио Свободна Европа (RFE/RL) в сряда в Страсбург, Франция.

Мецола каза това след такъв призив на вдовицата на лидера на руската опозиция Алексей Навални, който почина в наказателна колония преди дни. В сряда Юлия Навалная произнесе реч пред евродепутатите. Тя апелира Европа да не преговаря с руския президент Владимир Путин, а да разследва него и обкръжението му, пише Свободна Европа.

Юлия Навалная пред Европейския парламент: Владимир Путин уби съпруга ми (видео)

Президентският вот в Русия трябва да се проведе между 15 и 17 март. Сигурен фаворит за пети мандат е Путин. Този месец Централната избирателна комисия на Русия отхвърли регистрацията на Борис Надеждин. Той се обяви против войната на Русия в Украйна и политиката на Путин. Мотивът беше, че Надеждин не е събрал достатъчен брой валидни подписи в своя подкрепа. Екипът му отхвърли това като политически мотивиран отказ.

Европа няма да признае президентските избори в Русия
Снимка: Flickr | License details / Creator: European Parliament

Мецола коментира още, че смъртта на опозиционера е потресаващо събитие.

Дава ти ясно да разбереш, че никоя опозиция няма да бъде толерирана, дори с реакцията, която видяхме от смъртта му насам”, каза тя.

Председателят на Европейския парламент визира арестите на стотици хората в Русия, които оставяха цветя в почит на Навални. Във вторник част от тях бяха отведени от домовете си от полицията в Москва и задържани в полицейското управление.

Мецола обърна внимание и на продължаващата война в Украйна. Тя каза, че институцията следи изборите в много страни по света, от които голяма част са демократични. Мецола допълни, че окупирането на територия в Украйна определено не е демократично действия от страна на Русия.

Тя обърна внимание и на това, че миналата година журналистката от Татарско-башкирската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Алсу Курмашева, която е с американско и руско гражданство, беше задържана в родния си град Казан. Повдигнато ѝ беше обвинение за липса на регистрация като чуждестранен агент. По-късно последва второ обвинение. В началото на този месец стана ясно, че тя ще бъде задържана в ареста до 5 април.

Преди дни Русия обяви руската редакция на Радио Свободна Европа като “нежелателна организация”. Това поставя журналистите ѝ и тези, интервюирани от тях, под наказателни обвинения.

Свободата на медиите и защитата на журналистите е много важна част от всичко, което правим в Европейския парламент. Никоя демокрация няма да може да съществува без свободните медии”, каза още Роберта Мецола.

Европа няма да признае президентските избори в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Стоян Иванов

    02 Март 2024

    То ... не спря да чете!

Реакции