<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутати вне...

Денков и Тагарев заявиха, че България няма намерение да изпраща войски в Украйна

29 Февруари 2024
0 75

Денков и Тагарев заявиха, че България няма намерение да изпраща войски в Украйна. Това стана по време на изслушването им в Народното събрание по искане на БСП.

Социалистите поискаха изслушването заради две събития. Първото беше конференцията в Париж от началото на седмицата, на която отбранителният министът Тодор Тагарев присъства и в рамките на която президентът на Франция Еманюел Макрон не изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна.

Втората причина е посещението на премиера Николай Денков в Украйна, където той се срещна с президента Володимир Зеленски. На пресконференция, попитан дали България смята да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, Денков каза: “Това ще бъде обсъдено и ще бъде решено. Ясно е, че това ще изисква и решение и от страна на Народното събрание.”

Премиерът Денков е на посещение в Украйна (видео)

Денков и Тагарев заявиха, че България няма намерение да изпраща войски в Украйна
Снимка: Минко Чернев/БТА (ЕК)

“Срещата в Париж беше работна за обмяна на мнение. Не е била предвидена да взима решения и да подписва документи. Така че няма какво да съм подписвал”, увери Тагарев. Посочи и че не е обсъждано двустранно споразумение в сферата на сигурността. Отново каза, че за да има такова, за него е необходима санкция от Народното събрание.

Денков и Тагарев повториха няколко пъти, че действията на правителството за Украйна се съгласуват с Народното събрание, което трябва да ратифицира решенията.

Тагарев не вижда смисъл да подава оставка сега

“Още преди много месеци казах, че докато съм министър-председател, няма да има обсъждане и изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени”, заяви Денков.

Аз и в лично качество съм против. Смятам обаче и за правилно, че Русия е агресор, който нападна Украйна. Ние сме длъжни да помогнем на суверенна държава”, допълни министър-председателят.

От “Възраждане” повториха тезата си, че с военната помощ за Украйна България вреди на националния си интерес, тъй като в атакуваната от Русия страна и съседните ѝ живеят българи и са застрашени. Отговорът на премиера не се хареса на партията на Костадин Костадинов:

“Нека да обърна внимание, включително на тези, които ходят на инструктаж в Москва: Русия е тази, която потиска в окупираните територии българите и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учи на майчиния си език”. Така отвърна на нападката Денков.

Видео: “Дневник”

Денков и Тагарев заявиха, че България няма намерение да изпраща войски в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции