<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218879" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето как хиляд...

Прокурорите в България работят по поръчка, заяви Ивайла Бакалова (видео)

29 Февруари 2024
0 151

Прокурорите в България работят по поръчка, заяви Ивайла Бакалова. Мис България 2001 и мъжът ѝ Веселин Денков се явиха на изслушване пред парламентарната комисия “Божанов”. Именно след нейни показания пред Антикорупциония фонд започна разплитането на схемата за търговия с влияние в съдебната власт.

Проблемите на Веселин Денков започнали през 2016 година, когато по негови думи за първи път бил рекетиран да плати, за да не стане от свидетел обвиняем по дело за изнудване, информира NOVA.

Хората, които идваха при мен, искаха едно и също – да платя, за да нямам проблеми. Казаха ми, че тия пари са ги разпределили, няма начин да не платя“, разкри той. След протестите през 2020 г. по думите му са започнали проблемите. Той обвърза повдигането на обвинението срещу него с политическа поръчка.

Ивайла Бакалова отбеляза, че Мартин Божанов – Нотариуса си е позволявал да търгува с влияние. Тя предупреди, че ако не се положат усилия, ще има „още Мартинбожановци“ в съдената система.

По първото дело, за което е задържан Веселин Денков, за два дни са разпитани 7-8 свидетели. След като беше задържан, се започна един институционален натиск и репресия. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии, много от тях на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия? На вас най-вероятно не ви е толкова важно, но на обикновените граждани им е”, смята тя.

Божанов изнудвал Ивайла Бакалова за 100 000 лева, за да пуснат приятеля ѝ от ареста (видео)

Прокурорите в България работят по поръчка, заяви Ивайла Бакалова (видео)
Снимка: Христо Касабов/БТА

Бакалова подчерта, че когато държавата е в ръцете на корумпирани хора, няма как да има правосъдна система.

Отбеляза още, че е била свидетел на  „всички пратеници на прокуратурата” и как при Веселин Денков са идвали хора да го подканят да си плати.

Един от въпросните съдии в Специализираната прокуратура ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе преди изборите. Мартин Нотариуса се появи март месец. Седмица или две се опитваше да си организира среща с мен. Каза ми ужасяващи неща, някои от които са записани и излъчени във филма на Антикорупционния фонд.

Институциите тогава бяха превзети. Сега не знам – сигурно са поне една четвърт свободни. Той ми каза, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата, да не гледаме човека дали е невинен, или виновен, а просто да си платим. И той ми каза, че трябва да минат изборите, да се „поотхлаби хватката”, допълни разказа си Бакалова.

Тя цитира и думи на Мартин Божанов – Нотариуса по адрес на спецсъда:

Хубаво е да си смените адвоката, защото с него няма как да се получат нещата”.

И добави, че адвокат Ина Лулчева е известна, че решава делата си „по правния път, а не през задната врата”.

Не мисля, че Мартин Нотариуса е единственият проблем на съдебната система. Ваша е задачата да потърсите кои са тези хора, които са му дали тези права”, призова Бакалова депутатите в комисията.

Прокурори ходили на коледно парти с Нотариуса, призоваха ги на изслушване

Временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов реши да изиска от МВР информация за това дали Мартин Божанов е бил секретен сътрудник на полицията. Информацията ще отиде в секретното деловодство на Народното събрание, където депутатите ще могат да се запознаят с нея, посочи председателят на комисията Никола Минчев. Причината е, че този тип информация е класифицирана.

Прокурорите в България работят по поръчка, заяви Ивайла Бакалова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции