<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=218904" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици мили...

Правителственият авиоотряд алармира, че остава без гориво

29 Февруари 2024
0 100

Правителственият авиоотряд алармира, че остава без гориво. Държавният авиационен оператор съобщи, че няма да може да изпълнява ангажиментите си, защото ще остане без доставчик на авиационно гориво след изтичането на договора с “Лукойл Ейвиейшън България” на 29 февруари. Писмото е изпратено до транспортния министър Георги Гвоздейков от шефа на авиоотряда Златко Златев ден преди изтичането на контракта, пише Mediapool.

Към момента е невъзможно сключването на нов договор (за доставка на гориво с дружеството на “Лукойл”), което е свързано с наложените ограничителни мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна“, посочва шефът на авиоотряда” до транспортния министър.

Правителственият авиоотряд алармира, че остава без гориво
Снимка: iStock

Златев информира, че правителственият авиоотряд е поискал оферти за доставка на гориво от трите наземни оператора на летище София, но е получил оферта само от “Соф Кънект”. Получената оферта е за над 3400 евро на тон и депозит от 200 000 евро, което не устройва държавното дружество. Офертата не е приета. До този момент дружеството е зареждало руско авиационно гориво за малко над 1000 долара за тон.

Поискано е съдействие и от дружеството на Shell&МОН Aviation, но е получен отказ.

Компанията не се съгласила с поставените от авиоотряда условия. Допълнително усложнение е, че компанията на Shell ще прекрати дейността си в България през юни. Иначе цената на горивото от Shell e сходна на тази на “Лукойл”.

От авиоотряда информират министъра, че при това положение основна опция е парламентът да предостави дерогация на дружеството за зареждане на гориво от “Лукойл”. Другата възможност е да се приеме много по-скъпата оферта на “Соф Кънект”. Или да се сключи договор до юни за доставки от Shell&МОН Aviation.

Според общодостъпната информация държавният авиационен оператор оперира един самолет Еърбъс A319, един Фалкон 2000. Също два хеликоптера Ми-8 и един Аугуста AW109.

“Лукойл” обмисля да изтегли бизнеса си от България (видео)

Правителственият авиоотряд алармира, че остава без гориво

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции